A’dan Z’ye besin takviyeleri

Düzenli spor yapıyorsanız, özellikle ağırlık antrenmanları çalışıyorsanız vücudunuzun dışarıdan takviyelere ihtiyacı olabiliyor. Uzman kontrolünde spor yapanların başucuna koyabileceği tüm takviyeleri A’dan Z’ye sıraladık.


editörleri sizin için seçti

A vitamini

Sağlıklı bir kemik yapısı için gerekli olan A vitamini, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor. Antioksidan görevi görerek hücreleri kansere ve diğer hastalıklara karşı koruyor, yaşlanma sürecini yavaşlatıyor, yağ depolanmasına yardımcı oluyor. Göz, saç ve cilt sağlığına olumlu etkisi olan bu vitamin enfeksiyonlara karşı da güçlü bir koruma kalkanı oluşturuyor.

AAKG

Vücuttaki kan akışını artırıyor. Bu sayede daha fazla besinin kaslara ulaşması, orada oluşabilecek yıkımın azalması sağlanıyor. Böylece antrenman sonrası daha az ağrı hissedilmesi sağlanıyor. Ayrıca yine antrenman sonrası kasların yenilenmesine ve diğer amino asitlerin emilimine yardımcı oluyor.

Alfa lipoik asit

Güçlü ve etkili bir antioksidan. Hem suda hem de yağda çözünebiliyor. Bu özelliğinden dolayı diğer antioksidanlardan daha çok serbest radikal türüne karşı etkili. Vücutta karbonhidratların enerjiye dönüştürülmesi sürecinde rol oynayan alfa lipoik asit şeker hastalarında kan şekerinin düzenlenmesini destekleyerek şekerin karaciğer, göz ve damarlara verebileceği harabiyetin azaltılmasına yardımcı oluyor.

Balık yağı

Kandaki pıhtılaşma oranını azaltıyor. Böylece kan basıncını ve kandaki yağ oranını (trigliserid) düşürebiliyor. Kandaki yağ oranının fazla olması obezite gibi hastalıklara ve organların aşırı yağlanmasına yol açabiliyor. Balık yağı bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve günlük yapılan egzersiz sonrası yağ yakımını hızlandırmaya yardımcı oluyor. Vücudun yağ depolama isteğini azaltarak fazla kilo alınmasını önlüyor.

Beta-Alanin

Bir amino asit olan Beta-Alanin, karnozini (kuvvetli bir amino asit) oluşturan elementlerden biri. Egzersiz sırasındaki performansın artmasına, kas yorgunluğunun azalmasına ve antrenman esnasında yapılan tekrar sayısının artırılmasını sağlıyor.

BSN True Mass - Cookies and Cream (16 srv)

Tr-Power Amino 2000 BCAA, L-glutamin, L-carnitine (300 tablet)

Hardline Nutrition Karnitin Thermo (Carnitine, L-Carnitine) (1000 ml sıvı)

BCAA
(Dallara Ayrılmış Amino Asit Zinciri)

Lösin, izolösin ve valin amino asitlerinin bir kombinasyonu. Egzersiz sırasında yorgunluk hissinin gecikmesine yardımcı oluyor. Ayrıca iskelet kası içinde glutamin sentezini de artırıyor. BCAA’larprotein sentez oranını yükselterek protein parçalanmasını azaltmaya katkı sağlıyor.

B12 vitamini

Alyuvar üretiminde folik asitin (B9) düzenlenmesine ve demir kullanımına yardımcı oluyor. Doğru sindirim, besinlerin alınması, protein sentezi, karbonhidrat ve yağ metabolizması için gerekli.

C vitamini

C vitamininin başlıca rolü doku bağlarını tutan ana protein maddesi olan kollageni üretmek ve bağışıklık sistemi, sinir sistemi, hormonlar ve besinlerin emilimi fonksiyonlarına (E vitamini ve demir gibi) destek olmak. Göz merceği ve akciğer gibi yapılarda antioksidan olarak çalışır.

CLA

Yağın depolanmasını önleyen çok güçlü bir antioksidan. Vücut tarafından üretilmeyen, dışarıdan alınması gereken Omega 6 doymamış temel bir yağ asidi. Kanser hücrelerinin oluşumunu engelleyici etkileri de bulunuyor.

Çinko

Besinler yoluyla alınması gereken minerallerden biri. Çinko vücutta karbonhidrat, protein ve yağların kullanılmasına yardımcı olarak enerji metabolizmasının işleyişinde rol alıyor. Hücrelerin yenilenmesi, yaraların iyileştirilmesi ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi yeterli çinko alımını gerektiriyor.

D vitamini

Kalsiyum ve fosfor emilimini düzenleyerek kemiklerin ve dişlerin güçlenmesini sağlıyor. Sindirim sistemine iyi geliyor, bağırsakların düzenli çalışmasını sağlıyor. Kaslar, cilt ve pankreas için de yararları var. Sinir sistemi, bağışıklık ve bazı hormonların düzenlenmesinde görev alıyor.

E vitamini

Çok güçlü bir antioksidan. Hücre yapısının bozulmasını engelliyor. Yaraların iyileşmesini hızlandırıyor. Damar sertliğini ve tıkanmalarını engelliyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Göz sağlığı için hayati önem taşıyor.

D vitamini

Kalsiyum ve fosfor emilimini düzenleyerek kemiklerin ve dişlerin güçlenmesini sağlıyor. Sindirim sistemine iyi geliyor, bağırsakların düzenli çalışmasını sağlıyor. Kaslar, cilt ve pankreas için de yararları var. Sinir sistemi, bağışıklık ve bazı hormonların düzenlenmesinde görev alıyor.

E vitamini

Çok güçlü bir antioksidan. Hücre yapısının bozulmasını engelliyor. Yaraların iyileşmesini hızlandırıyor. Damar sertliğini ve tıkanmalarını engelliyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Göz sağlığı için hayati önem taşıyor.

Folik asit

Bir çeşit B vitamini olan folik asit erkek sağlığı için de önem taşıyor. Kanser, kalp hastalıkları ve felce neden olabilecek kan homosistein seviyelerinin düşürülmesinde, kan basıncının dengelenmesinde, ruhsal dengelerin dengelenmesinde etkili.

Gingko biloba

Geleneksel Çin tıbbında yaygın olarak kullanılan gingko kan akışı ve metabolizmayı canlandırıcı özelliği ile hafıza, konsantrasyon yeteneklerinin gelişimi üzerine faydalı, ruhsal dengelerinin düzenlenmesi, kan sirkülasyonu, kan basıncı ve Alzheimer’a karşı koruyucu özellikler taşıyor.

Ginseng

Çin’in kuzeydoğu bölgelerinde yetişen adaptojenik bir bitki. Santral sinir sistemini etkileyerek çevresel ve mental stress ve aşırı yorgunlukla mücadelede yardımcı oluyor. Kore Ginseng’i güçlendirici özelliği en kuvvetli olan türü.

Glukozamin

Eklem çevresindeki sıvı içinde bulunan kimyasal bir bileşik. Dizde oluşan ağrılara karşı etkisi var. Osteartrit sorununu neden olduğu eklemlerdeki sertlik ve tutukluk gibi problemlerde iyileşme sağlıyor. Ayrıca kes ve tendon ile ilgili sorunlarda da düzelmeyi çabuklaştıran başarılı bir takviye.

Glutamin

Glutamin, temel vücut aminoasit zincirini oluşturan aminoasitler arasında yer alan fakat esansiyel (zorunlu) olmayan aminoasit türü. Vücut tarafından üretilen ve zorda kaldığında kullanılan bu aminoasit, iskelet kas sisteminden çekilerek kullanılıyor. Vücut içerisinde daha yoğun olarak kan dolaşım sisteminde yer alıyor. Bu açıdan sportif aktivitelerde kanın hızlanması ve kaslara nüfuz etmesinde etkili oluyor.

Kafein

Kafein insanda merkezi sinir sistem üzerinde uyarıcı etki yaparak geçici olarak halsizliği azaltıyor, uykuyu açıyor, odaklanma ve konsantrasyonu artırıyor. Vücudu dinç tutuyor, daha yoğun ve odaklı çalışmayı sağlıyor. Metabolizmayı hızlandırıyor ve dolayısıyla yağ yakımına ve zayıflamaya yardımcı oluyor. Fiziksel aktivite yapmayı (yürüme, koşma, futbol oynama gibi) kolaylaştırıyor.

Optimum Nutrition Gold Standard 100% Whey
Cookies and Cream / Kurabiye (2270 gr)

Mr. Olympia
Creatin (400 gr)

Karnosin

Karnosin; DNA hasarının önlenmesinde, dokuların ve organların korunmasında son derece etkili. Doğal bir anti-aging maddesi olan karnosin; vücudun yenilenmesi ve yaşam kalitesinin artması için savaşıyor. Kalp kasını ve kan damarlarını koruyor. Diyabet ve böbrek hastalığı riskini minumuma indiriyor, böbreklerin de yüksek glukozun zararlı etkilerinden hasar görmesini engelliyor. Karnosin takviyesi egzersiz performansını da artırıyor. Çünkü bu madde kas yorgunluğuna iyi geliyor.

Kazein protein tozu

Kazein proteini sütten elde ediliyor. Diğer protein tozlarından farkı yavaş sindiriliyor olması. Bu yüzden gece yatarken kullanılması öneriliyor.

Koenzim Q10

Vücudun enerji üretiminde aktif rol alıyor. Enzimlerle bir arada çalışarak hücrelerin ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlıyor ve kasları güçlendiriyor. Kalbin sağlıklı çalışmasında da rol oynuyor. Diş ve dişeti sağlığı, bağışıklık sisteminin doğru işleyişi ve güçlendirilmesi, yüksek tansiyon (hipertansiyon), diyabet (şeker hastalığı) ve yaşlılıkla ilgili diğer durumlar üzerinde olumlu etkileri bulunuyor.

Kuersetin

Sarı, beyaz renkli sebze ve meyvelerin kabuklarında yer alan kuersetin çok iyi bir antioksidan antiinflamatuvar. Kalp sağlığı, kan basıncı için önemli etkileri var.

Kreatin

Güçlü ve etkili bir amino asit. Kreatin, karaciğer, böbrekler ve pankreasta doğal olarak üretilip daha sonra kan akışıyla kaslara taşınıp, kaslara enerji sağlamak için kullanılan bir bileşik. Kas veya adele dokularında biriken kreatin, dayanıklılık ve kuvvet gerektiren spor aktivitelerinde ani enerji ihtiyacını karşılıyor.

L-Arjinin

Vücudun yapı taşları olan amino asitlerden biri. Vücutta, erimiş gaz formunda bulunan nitrik oksit, L-Arjinin’den yapılıyor. L-Arjinin, diğer amino asitlere dönüşerek veya diğer amino asitlerle birlikte çalışarak, protein dengesinin korumaya ve kas büyümesine yardımcı oluyor.

L-Karnitin

Kas ve kemik sağlığı için önemli bir amino asit türevi olan karnitin özellikle yağ kaybına destek sağlayan, metabolizmayı hızlandıran bir destek olarak biliniyor. Öte yandan trigliserid düşürücü, iyi huylu kolesterol kullanımın artırıcı faydaları ile kalp sağlığına da yarar sağlıyor.

Likopen

Kırmızı renkli sebze ve meyvelerde bulunan likopen prostat kanseri, astımın tedavisinde, kan basıncı düşürülmesi ve kalp hastalıklarını önleyici olarak etki gösterebiliyor.

Melatonin

İnsan beyninde bulunan ve biz uyurken salgılanan bir hormon. Karanlıkta uyurken yoğun olarak salgılanan melatonin hormonu, vücudun doğal korunma ve yaşamsal faaliyetlerini sürdürme mekanizmasını destekleyerek grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı direnç gösterilmesini sağlıyor. Kansere karşı savaşan güçlü bir salgı olduğu klinik ortamlarda kanıtlanan melatoninin, meme tümörlerinin büyümesini yavaşlattığı, kalp ve damar hastalıklarını önlediği ve bağışıklık sistemini koruduğu da ortaya çıkan bulgular arasında.

Niasin

Sinir sistemi için faydalı. Beyin ve hafıza fonksiyonlarına da olumlu etkileri var. Kan dolaşımı, kolesterol ve triglisedin düşürülmesinde fayda sağlıyor.

Potasyum

Vücuttaki su ve mineral dengesinin korunmasına yardımcı oluyor. Besinlerin hücre içine taşınması, sinir sistemindeki mesajların iletilmesi, kalp ve kaslar için önem taşıyor. Tansiyonu dengeliyor. Beyne oksijen taşıyarak zihin faaliyetlerini destekliyor. Alkolün, vücuttaki fazla suyun, şekerin ve tuzun vücuttan uzaklaştırılmasında görev alıyor.

Selenyum

Prostat kanseri riskini azaltıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, viral enfeksiyonlara karşı direnci artırıyor, kardiyovasküler sistemi kuvvetlendiriyor.

Taurin

Göz sağlığı ve genel gelişim için yararlı olduğu kanıtlanan taurin vücudumuz tarafından amino asit olarak üretiliyor. Hipertansiyon ve yüksek kolesterole olumlu etkileri bulunuyor. Serbest radikallerle savaşarak Tip 1 diyabet ve pankreas hastalarındaki tahribatı da önlemeye yardımcı oluyor.

Whey proteini

Peynir altı suyundan elde edilen whey proteini, kas ve kemik gelişiminde son derece etkili bir protein. Whey’in en önemli özelliklerinden biri ise son derece kolay sindirilerek aminoasitlerin kaslara hızla gönderilmesini sağlaması. Bağırsaklarda emilerek kana karışma, kemik ve kaslar tarafından kullanılma oranları, yüzde 98’e kadar çıkabiliyor. Bu rakam, diğer hayvansal proteinlerle karşılaştırıldığında oldukça yüksek. Kas büyütmede bu denli etkili olmasının asıl nedeni de bu.

Yeşil çay ekstresi (EGCG)

Asya’da binlerce yıldır bilinen yeşil çay, nihayet batı dünyasının da dikkatini çekti. Yapılan araştırmalarla birçok faydası ispatlanan bu mucizevi bitki günümüzde oldukça popüler. Kanseri önlemede ya da hücre yenilenmesine yardımcı olmada gösterdiği başarıların yanı sıra, yeşil çayın diğer bir özelliği, kaslarını büyütmek isteyenlerin dikkatini çekti. Yeşil çayın ana bileşenlerinden biri olan epigallocatechin gallate (EGCG) yağ yakımına yardımcı olduğu, ayrıca kaslarda meydana gelebilecek hasarı azalttığı düşünülüyor.

Bu bir ilandır.