Kayak ve snowboard yaparken nelere dikkat etmelisiniz?

dergisi sizin için seçti

Beyaz dağlar sizleri çağırıyor. Tüm yıl adrenalin ve temiz havanın tadını doyasıya  çıkaracağınız kayak zamanını beklediniz. Bu keyfin kabusa dönüşmemesi için öncelikle doğru ekipmanı kullanmalısınız. Aradığınız ürünler sizi HepsiBurada'da bekliyor.

Kış aylarında tüm kayak ve snowboard tutkunları kar kalınlığının yeterli yüksekliğe gelmesini iple çeker. Kış sporları çok keyifli olmasına rağmen tehlikeleri de barındırabilen aktivitelerdir. Özellikle dağda kayak veya snowboard yaparken düşme sonrası yaralanmaların tedavisi aylar sürebiliyor. Bu yüzden özellikle dağda spor yaparken belli kurallara uymanız gerekiyor. 

Doğru ekipman hayat kurtarıyor!

Sporun tüm dallarında ekipman seçimi önem taşıyor. Kış sporlarında doğru ekipman kullanmak ise en önemli unsur diyebiliriz. Doğru ekipmana sahip olmadığınız takdirde kayak veya snowboard’u da doğru yapamazsınız. Kask, ayakkabı, bot, pantolon ve aksesuarlar mutlaka bedeninize uygun olmalı. Bu konuda kayak görevlilerinden mutlaka yardım almalısınız. Kış sporlarında kullanılan kıyafetler büyük önem taşıyor. Giyilen botlar mutlaka ayağa tam oturmalı ve kayağa bağlantı yerlerindeki mekanizmalar düşme sırasında ayaktan kolayca çıkabilmeleri için kiloya göre ayarlanmalı. Kayma sırasında eğer kayak ayaktan çıkmaz ve dönerse, vücut bu ani dönüşe uyamayacağından özellikle menisküs, çapraz bağlar ve diz yan bağ yırtıkları gibi ciddi diz yaralanmaları hatta kaval ve uyluk kemiğinde uzun parçalı kırıklar oluşabiliyor.

Düşmeyi bilmek

İster amatör olsun ister profesyonel, kış sporlarını yaparken herkes düşebiliyor. Uzmanlar düşüleceği gerçeğini baştan kabul ederseniz o zaman düşme sırasında kendinizi daha rahat koruyabileceğinizin altını çiziyor. Bu sayede kendinizi ciddi hasarlardan da sakınabilirsiniz. Önünüze çıkabilecek bir başka kişi veya bariyere çarpma sonucu eğer kaskınız yoksa ciddi kafa travmaları meydana gelebiliyor. Özellikle snowboard'da geriye düşmeler sık olduğundan el bilek koruyuculu eldivenler kullanılmaz ise el bileği kırıkları ve sert düşmelerde kuyruk sokumu yaralanmaları hatta omurga kırıkları oluşabiliyor.

Ani hava değişimleri

Kış sporu yapacak kişilerin öncelikle kolay ıslanmayan termal özellikli pantolon ve mont giymeleri, kayak tipi eldiven kullanmaları gerekiyor. Hava koşulları aniden değişebileceği için soğuğa bağlı hareket zorlukları hatta donmalar görülebiliyor. 

Kış sporları öncesi vücudu hazırlamak

Kayak veya snowboard yapacaksanız öncesinde mutlaka kas güçlendirme egzersizleri ile vücudunuzu hazırlamalısınız. Yoksa bu kısa tatil sonrasında yaşayacağınız kas ve eklem ağrılarıyla canınız sıkılabilir. Kayak ve snowboard özellikle diz eklemine çok yük bindirdiğinden diz çevresindeki kaslara yönelik güçlendirme egzersizlerini de mutlaka yapmak gerekiyor.

09.

Termal İçlikler

10.

Kayak Eldivenleri

Bu bir ilandır.