EN İYİ YÜRÜYÜŞ AYAKKABISI
NASIL SEÇİLİR?

Yürüyüş ayakkabısı deyip geçmeyin. Ayakkabı konusundaki seçiminiz yürüyüşünüzün konforu hakkında belirleyici bir unsur olmasının yanı sıra ayak-bacak sağlığınız üzerinde de rol oynuyor. Bu yüzden en iyi ve en doğru yürüyüş ayakkabısını seçerken bazı başlıklara dikkat etmeniz gerekiyor.


editörleri sizin için seçti

BASTIĞINIZ ZEMİNE DİKKAT
Yürüyüşlerinizi nerede yapacağınız ayakkabı seçimi konusunda rol oynuyor. Toprak yolda tercih edeceğiniz bir ayakkabı beton zeminde giyeceğiniz ayakkabıyla aynı olmamalı. Düz veya yumuşak zeminde ayakkabınız daha hafif ve az tabanlı olabilirken, outdoor mekanlarda ayakkabının tabanı yerdeki pürüzleri emebilecek seviyede olmalı.

AKILLI KOŞU AYAKKABISI: XIAOMI

AYAK YAPINIZI VE BASIŞ TİPİNİZİ BİLİN
Ayak kavisi hem basış şeklinizi etkiler hem de ayak ve bacaklarınızda oluşabilecek sıkıntıları belirliyor. Doğru ayakkabı bu potansiyel sıkıntıları ortadan kaldırabiliyor. Genel olarak ağır içe basma (yüksek pronasyon), normal içe basma (pronasyon) ve dışa basma (süpinasyon) olarak üç farklı tip bulunuyor. Uzun zamandır kullandığınız ayakkabının altından nasıl bir basışınız olduğunu bulabilirsiniz.

SPOR AYAKKABI: HUMMEL

AYAKKABI AYAĞA TAM OTURMALI
Spor yaparken seçtiğiniz ayakkabı yerle vücut arasında kuvvet dağılımını etkileyen önemli bir faktör. Ayak bileği, diz hatta kalça eklemine, bacak boyunca seyreden kaslara, bağlara ve diğer yapılara gücün nasıl dağıldığını belirliyor. Bu nedenle öncelikle seçtiğiniz ayakkabı ayağı iyi sarmalı; ne bol ne de dar olmalı. Mümkünse bağcık bölümü uzun olmalı ve ayak bileğini de rahat ettirmeli. Ayakkabının burun kısmı geniş olmalı, parmak hareketlerine izin vermeli.

SPOR AYAKKABI: HUMMEL

DOĞRU NUMARAYI BULUN
Ayakkabınızın numarasının doğru olduğundan emin olun. Sabah veya akşam alışveriş ile antrenman öncesi veya sonrası ayakkabı almak arasında önemli farklar bulunuyor. Koştuğunuz mesafe de doğru boy seçiminde önemli bir faktör.

SPOR AYAKKABI: NEW BALANCE

DOĞRU TABANLA ADIM ATIN
İyi bir spor ayakkabı basıncı absorbe edebilmeli ve ayağa binen yükleri dengeli şekilde dağıtabilmeli. Bu nedenle ayakkabının tabanı ayağı iyi kavramalı, topuk kısmı yumuşak ve kalın olmalı, topuk kısmına gelen basıncı dağıtacak şekilde topuk orta bölümünde direnci düşük malzemeden yapılmış olmalı.

KOŞU AYAKKABISI: ASICS

YÜRÜYÜŞ İÇİN DOĞRU TEMPO NEDİR?
HAFİF TEMPO: Kolaylıkla yürüyebiliyorsunuz, terlemiyorsunuz, bu tempoda yürürken şarkı söyleyebilir ve konuşabilirsiniz.
TEMPOLU: Konuşabileceğiniz ama şarkı söyleyemeyeceğiniz bir tempo… 10 dakikalık bir tempolu yürüyüş sizi terletebiliyor.
HIZLI TEMPO: Kısa kısa konuşabilirsiniz ama şarkı söyleyemezsiniz. 3-5 dakikalık hızlı tempo sizi ter içinde bırakabiliyor.

KOŞU AYAKKABISI: ADIDAS

Bu bir ilandır.