Diğer
    Ana SayfaHaberAdet dışı kanama, sancı ve kasık ağrısı neden olur?

    Adet dışı kanama, sancı ve kasık ağrısı neden olur?

    -

    Adet zamanı dışında gerçekleşen kanamalar genelde kadınları tedirgin eder. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslı Alay, ‘kasık ağrısı neden olur? Adet dışı kanama neden olur ve tedavisi var mıdır? Sancı mı dindirmek için ne yapmalıyım?’ gibi merak edilen soruların yanıtını verdi. 

     

    Adet kanaması 21-35 gün aralıklarla, 2-7 gün süren, miktarı 30-80 cc koyu kırmızı pıhtısız kanamadır.  Normal adet kanamalarındaki düzensizlik anormal uterus kanaması olarak adlandırılır.

    Kanamanın miktarına, siklüs içinde yaşanılan gün sayısına göre farklı tedavi yaklaşımları mevcuttur.              

    Polimenore: 21 günden daha sık aralıklarla yaşanılan adet kanamaları                           

    - Advertisement -

    Hipermenore: Adet ile kaybedilen kan miktarının 80 cc den fazla olması                        

    Menoraji:  Adet kanamasının 7 günden daha uzun sürmesi                                  

    Menometroraji: Düzensiz aralıklarla fazla miktarda olan vajinal kanama                         

    Metroraji: Ara kanamaların olması                                                                               

    Ovulasyon kanaması: Siklüs ortasında olan vajinal kanamadır. Fizyolojik ve tekrarlayıcıdır. Klinik bir soruna yol açmaz ve tedavi gerekmez. Ovulasyon kanamasının düzenli olması en önemli özelliğidir.

    Tanı: Normal adet düzenindeki her değişiklik anormal uterus kanaması olarak adlandırılır. Kadın doğum polikliniğine başvuran kadınların %15’i, jinekolojik operasyonların ise %25’ini anormal kanama nedeni ile başvuran kadınlar oluşturur. Ancak her anormal kanama bir hastalık belirtisi değildir. Adetin başladığı ilk 2-3 yıl, gebelik, laktasyon ve menapoza geçiş döneminde fizyolojik olarak düzensiz kanamalar görülebilir.

    Kanama düzensizlikleri ile başvuran her hastadan ayrıntılı hikaye alınmalıdır. Kanama düzensizliğinin süresi, kanama miktarı, kanamanın cinsel ilişki ile birlikteliği, gebelik öyküsü, enfeksiyonlar, kullandığı ilaçlar sorgulanmalıdır.

    ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? EN FAZLA KAÇ GÜN SÜRER?

    Anormal kanamanın sistemik nedenleri: Kanama bozuklukları, hormonal sorunlar, böbrek ve karaciğer yetmezliği, stres, yeme bozuklukları, ağır egzersizler, ilaçlar sayılabilir.

    Anormal kanamaya yol açan jinekolojik nedenler: Rahim, rahim ağzı ve yumurtalıklarda yer alan enfeksiyon, kist ve tümörel oluşumlar…

    Anormal kanamaya yol açan gebelik ile ilgili patalojiler: Düşük riski, düşük, plesental sorunlar, dış gebelik…

    Anormal Kanama değerlendirilmesi: Bu şikayetle başvuran her kadına gebelik testi, kan sayımı, pıhtılaşma ile ilgili testler, hormonal testler, vajinal kültür, smear testi, ultrasonografi ve gerekli durumlarda patalojik tanıyı sağlayacak biyopsi alınmalıdır.

    Yaşa göre anormal kanamaya yol açan nedenler:

    1-Çocukluk dönemi: Nadir ancak oldukça önemlidir. Travmalar, tümörel oluşumlar araştırılmalıdır.                                                                                                

    2-Ergenlik döneminde: Yeni adeti başlayan adölesan dönemde yaşanan yoğun ve düzensiz adet kanamalarında kanama ve pıhtılaşma durumunu gösteren testler mutlaka yapılmalıdır. Hormonal ve psikolojik nedenlerde ek olarak araştırılmalıdır.

    3-Üreme çağında: Öncelikle gebelik ve gebelik komplikasyonları araştırılmalıdır. Ardından rahim, rahim ağzı ve  yumurtalıklar ayrıntılı değerlendirimelidir.  Ultrasonografi ile değerlendirilmeli ve gereğinde alınan biyopsiler ile tanıya ulaşılmalıdır.

    4-Menapoz dönemi: Genital organ kanserleri mutlaka düşünülmeli ve gerekli örnekler(biyopsi) alınmalıdır. Menapoz döneminde en sık görülen vajinal kanama nedeni östrojen eksikliğine bağlı vajinal kurulukdur. Vajinal kuruluk tedavisinde kullandığımız ve etkin tedavi lokal östrojen içeren kremlerdir. Hormonların kullanılamadığı kadınlarda ise vajinal lazer uygulamaları oldukça iyi sonuçlar vermektedir.      

    Tedavi: Tanıya yönelik olmalıdır. Ancak kanamanın aşırı olduğu hastada ilk yaklaşım kanamayı durdurmak olmalıdır. Çünkü aşırı kanama kadında volüm kaybına bağlı şoka kadar ilerleyen sorunlara yol açabilir. Kanama  ve pıhtılaşma fonksiyonlarının normal olmadığı  kadınlar, mutlaka hematoloji hekimi ile beraber takip edilmeli, gerekli durumlarda hastanede yatırılarak kesin tanı ve tedavisi yapılmalıdır.

    KADINLARIN 4 TEMEL DÖNEMİ  

           

    KASIK AĞRISI

    Her kadın yaşamının bir döneminde kasık ağrısı şikayeti ile jinekoloğa başvurmuştur. Kasık ağrısına yol açan jinekolojik ve non-jinekolojik birçok neden mevcuttur. Rahim ve yumurtalıkları etkileyen enfeksiyonlar, kistler, tümörler ağrıya yol açabilir. Aynı zamanda idrar yolu enfeksiyonu, mide ve bağırsak patalojileride kasık ağrısına neden olabilir.

    Önemli olan kasık ağrısı şikayeti mevcut olan her kadın, jinekoloğa başvurmalı, ayrıntılı muayenesi ve  tetkikleri yapılmalıdır. Tanının ardından uygun tedavi hastaya önerilmelidir.

    KARIN AĞRINIZIN NEDENİ KİST OLABİLİR

        

    ADET DÖNEMİ HAKKINDA BİLDİKLERİNİZDEN EMİN MİSİNİZ?



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz