Diğer
    Ana SayfaSağlıkBurun akıntısı, öksürük yalnızca gribin habercisi değil,Grip mi, alerjik reaksiyon mu?

    Burun akıntısı, öksürük yalnızca gribin habercisi değil,Grip mi, alerjik reaksiyon mu?

    -

    Soğuk havanın hüküm sürdüğü bu mevsimde bizi uykumuzdan eden öksürükler, çileden çıkartan hapşırıklarla baş etmek zorundayız. Buna bir de burun akıntısını ekleyelim. Çoğunlukla “grip mevsimi geldi yine” diyerek önemsemiyoruz ama bu belirtiler aynı zamanda alerjik bir reaksiyonun da habercisi olabilir. İkisini birbirinden ayırt edebilmeniz için işte size bir test!

    Mevsimlerden kış ve çoğumuz yorgan döşek yataktayız. Kimimiz öksürük krizleri nedeniyle uykusuz gecelere mahkum kalıyor, kimimiz ise ardı ardına hapşırmaktan dolayı ne yapacağını şaşırıyor. Olur olmaz bir zamanda akan burnumuz da, bizi zor durumda bırakmaya yetiyor. "Ee, ne de olsa kış, grip olmam normal" diye düşünerek bu yakınmalarımızı genellikle göz ardı ediyor, doktora başvurmaya gerek bile görmüyoruz. Ama doğru mu yapıyoruz? Tam da dünyada alerjik hastalıkların en az 2 kat artış gösterdiği bir dönemde. Alerjik reaksiyon tüm dünyada görülen yaygın bir sorun. Öyle ki, ABD'de kronik hastalıklar arasında erişkinlerde 3'üncü, çocuklarda ise birinci sırada yer alıyor. Ülkemizde de 3 milyon çocuk ve 1.5 milyon erişkinin astım hastası olduğu biliniyor. Alerjik hastalıkların artmasında şehir yaşamının ve olumsuz çevre koşullarının da büyük etkisi var. Yani, hava kirliliği, sigara dumanı gibi faktörlerin yoğun olduğu veya yeni teknolojilere göre hazırlanmış mekanlarda yaşamak, hatta çocukların aşırı hijyenik ortamlarda büyümeleri, bu hastalıkların gelişimini kolaylaştırıyor. Üstelik son yıllarda çoğumuzu etkisi altına alan astım, egzama ve saman nezlesi gibi alerjik hastalıklar çocuktan erişkine, herkesin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiliyor.
    Evet, burnunuzun sürekli akmasının, öksürük veya hapşırık krizlerinizin nedeni grip olabilir elbette. Ama yine de duyarlı olmalısınız, çünkü son yıllarda hızla artış gösteren alerjik hastalıklar da aynı yakınmalarla seyrediyor. Özellikle genetik bakımdan risk taşıyorsanız, bu test size alerjik reaksiyonunuzun olup olmadığı konusunda yol gösterecek. Eğer testin sonuçları alerjik bir hastalığa yakalanmış olabileceğinizi gösteriyorsa, zaman kaybetmeden konunun uzmanı bir hekime başvurmayı ve alerji testini yaptırmayı ihmal etmeyin. Bahçelievler JFK Hospital'den Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mümtaz Nejat, çevre koşullarını daha uygun biçimde düzenleyip medikal tedavi yöntemlerinden de yararlanarak, bu alerjik reaksiyonların üstesinden gelmenizin mümkün olduğunu belirtiyor.

    Devamı 2006 Ocak sayımızda…



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz