Diğer
    Ana SayfaKoronavirüsKadınların Covid-19'a karşı daha dayanıklı olmalarının sebebi: T lenfositleri

    Kadınların Covid-19’a karşı daha dayanıklı olmalarının sebebi: T lenfositleri

    -

    ABD’de Yale Üniversitesinden Prof. Dr. Akiko Iwasaki öncülüğünde yürütülen çalışmada, ‘kadınların, virüsleri tanıyabilen ve onları ortadan kaldırabilen bir tür beyaz kan hücresi olan “T lenfositleri” içeren daha güçlü bağışıklık sistemine sahip olduğu açıklandı. Uzmanlar, bu durumda kadın ve erkeklerin farklı tedavilere ihtiyaç duyduğunu kaydetti.

    ÖLÜM VAKALARININ YÜZDE 60’INI ERKEKLER OLUŞTURUYOR

    Ayrıca bilim insanları Bilim insanları, Covid-19’dan kaynaklanan ölüm vakalarının yaklaşık yüzde 60’ını erkeklerin oluşturduğunu tespit etti.

    Bu konuda daha önceki haberlerimiz şöyleydi:

    VİRÜS ERKEKLERDE KADINLARA GÖRE DAHA ÖLÜMCÜL

    Çin’deki Koronavirüs (Corona Virüs) vakaları üzerinde yapılan analizde erkeklerin virüsten kadınlardan daha fazla etkilendiği ortaya çıkmıştı. Dünya genelinde vaka sayısı arttıkça genel olarak tüm dünyada virüsün erkeklerde kadınlara göre daha ölümcül olduğu ortaya çıktı. Türkiye’de de durum aynı. Peki, koronavirüs neden erkeklerde daha fazla görülüyor ve erkeklerde kadınlara göre daha ölümcül?

    - Advertisement -

    Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de koronavirüse ilişkin son verileri paylaştı. Bakan Koca, “Bütün dünyada olduğu gibi bizde de erkeklerde daha fazla görülüyor. Ağırlıklı vakaların görüldüğü yaş aralığı 20 ila 65 yaş arası. 65 yaş uygulamasının olmadığı dönemde dağılım daha dengeliydi. Ama 65 yaş yasağıyla birlikte bunun ne kadar düştüğünü gösteren önemli bir tablo. Tedbirlerin bu anlamda sonuç verdiğini gösteren, 20 – 65 yaş arası yoğunluğun daha fazla olduğunu, 65 yaş sonrası sokağa çıkma yasağı ile giderek vakaların görülme oranının düştüğünü görüyoruz” diyor.

    Koca, vefatların 65 – 85 yaş arası yoğunlaştığını, erkeklerde kadınlara göre vefat oranının daha yüksek olduğunu belirtti.

    KORONAVİRÜS NEDEN ERKEKLERİ DAHA FAZLA ETKİLİYOR?

    Peki, koronavirüs neden genel olarak erkeklerde kadınlara göre daha etkili, daha ölümcül? Euronews’in haberine göre birçok uzman bu konuda bazı erkeklerde biyolojik durumun, bazı erkeklerde ise yaşam tarzı seçimlerinin rol oynadığını düşünüyor. Dünyadaki erkek nüfusun daha çok sigara içiyor olması, fiziken daha ağır işlerde çalışması, doktora görünme isteksizliği ve kadınlara oranla diyet seçimlerine daha az önem veriyor olmaları gibi unsurların da bu sonuçta etkili olduğu değerlendiriliyor.

    Koronavirüs özelinde 4 bin 21 vaka üzerinde yapılan bir başka çalışma da erkeklerin kadınlara oranla hastaneye çok daha geç gittiğini, bu sebeple hastalığın daha ileri safhasında teşhis konulduğunu göstermiş. Erkeklerde kadınlara oranla daha yüksek düzeyde ‘bana bir şey olmaz’ görüşünün hakim olduğuna da inanılıyor.

    KADINLARIN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ

    Bu konu, Çin ve İtalya’daki istatistikler ortaya çıkınca Connecticut Üniversitesi Tıp Fak. Öğr. Üyesi Prof. Dr. Derya Unutmaz’a Habertürk TV’de sorulmuştu “Neden Koronavirüs erkekler üzerinde daha ölümcül?”

    Prof. Dr. Unutmaz, “Erkeklerde ölüm oranı kadınlara göre çok daha fazla bunun sebebini biz de çok merak ediyoruz” diyor. Unutmaz şöyle konuşmuştu: Bu çok ilginç bir durum, biz de araştırıyoruz. Bir kaç tane hipotez var. Çin’de de görüldü, İtalya’da da görüldü. Dünyanın her yerinde görüldü. Gripte mesela bu kadar farklılık görünmüyor.

    HANGİ HİPOTEZLER VAR?

    Unutmaz, Çin’deki durumda ‘Acaba orada erkekler daha fazla mı sigara kullanıyor’ diye düşündüklerini ama İtalya’da da benzer bir durumun ortaya çıktığını söylüyor.

    Unutmaz bu duruma yol açan bir nedenin kadınların bağışıklık sisteminin erkeklere göre daha güçlü olması olabileceğini belirtiyor, “Kadın ve erkekler arasındaki bağışıklık sistemi farklı. Kadınların genelde bağışıklık sistemi daha kuvvetlidir. Virüslere karşı daha dirençlidirler. Ama zararlı bir yönü de var. Bağışıklık sisteminin kendi vücudunuza saldırması gibi” diyor.

    Koronavirüsün erkekler üzerinde daha ölümcül olmasının nedeni hormonlar da olabilir. Prof. Dr. Unutmaz, “Hormonlar olabilir. Örneğin Östrajen hormonunun virüsün kullandığı reseptörlere karşı bir mekanizması olabilir. Nedeni o olabilir.  Östrojen hormonu ve diğer hormonlar var. Virüsün hücre içine girişini engellemiş olabileceğini düşünüyoruz” diyor. Prof. Dr. Unutmaz, bu sorunun yanıtının bulunmasının Koronavirüsle mücadele için de çok yararlı olabileceğini düşünüyor, “Açıkçası bunu çok iyi anlamış değiliz. Anlayabilirsek çok önemli, virüslere karşı bunu da kullanabiliriz. Nedenini tam olarak bilemiyoruz ama çok önemli bir soru bu” diyor.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz