Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetCovid-19'da IF diyeti ile beslenme ve IF diyeti kombinli öneriler

    Covid-19’da IF diyeti ile beslenme ve IF diyeti kombinli öneriler

    -

    Ülkemizde yaşanan Covid-19 (Koronavirüs) pandemisi ile beraber beslenme sorunları beraberinde bir takım hastalıkları ve hastalık risklerini de karşımıza çıkarmaktadır. Eve kapandığımız veya izole olduğumuz alanlarda hem bağışıklık sistemini korumak, hem de az öğün güçlü beslenme yöntemi ile vücudu dinç tutmak mümkündür.

    COVİD-19’DA IF DİYETİ İLE BESLENME İLİŞKİSİ

    IF DİYETİ (İNTERMİDEND FASTİNG) günümüzde az öğün ile kilo kontrolünün sağlandığı bir yöntemdir. Öğün düzeni 14 ile 16 saatlik açlıkla insülin hormon seviyesini düşürerek vücudu arındırma, Basit karbonhidrat yerine Protein, Yağ, Vitamin, Mineral ve su tüketimini arttırarak Probiyotik beslenmeyi amaçlar. Covid-19 beslemesinde düşük karbonhidrat + yüksek protein ve probiyotik içerikli ürünler ile beslenmek önerilir. Bu dönemde bu beslenme stili HEM KETOJENİK HEM de IF DİYETİ İLE doğru orantılıdır.  Yaşadığımız pandemi durumuna itafen, öğün düzenini uzman bir görüşle ayarlamak, bununla beraber kişiye özgü beslenme programının oluşturulması ve uygun olan gıda takviyeleri ve probiyotikli besinlerin özenle seçilmesi önerilmektedir. Kadıköy Florence Nightingale Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Görmüş, İF diyetinin özelliklerine dikkat çekiyor…

    COVİD-19 BESLENMESİ VE IF DİYETİ KOMBİNLİ ÖNERİLER

    • ÖĞÜN DÜZENİ

    Klasik bir IF diyetinde Totalde 14-16 saat açlık ayarlandıktan sonra 2 ile 3 öğünlük planlar önerilir.  sağlıklı ve yeterli, dengeli beslenme önerilerimizin başında öğün düzeni gelmektedir. Öğün kombini 16 saatlik açlık sonrası ilk öğün+ gün ortası öğün + son öğün =16 saat açlık olarak önerilir. Bu AÇLIK MUTLAKA UYKU SAATİNİN İÇERİSİNDE YER ALMALIDIR.

    • NE YENİLMELİ, NE İÇİLMELİ?

    Covid-19 da tüketilmesi gereken diğer besin ve besin grupları ise;  posası yüksek besinler (kabuklu yenen meyveler, taze fasulye, bezelye, ıspanak gibi), omega 3 ve folik asitten zengin besinler ,( kahvaltılık yulaf gevrekleri, kuşkonmaz, ıspanak, bezelye, domates, balık, brokoli, keten tohumu, semizotu, mercimek, ceviz, badem gibi), C vitamininden zengin meyvelerdir. Bununla beraber probiyotik ve prebiyotikli ürünler (yoğurt, kefir, ayran, peynir vb) tüketilmesi önerilmektedir.

    IF Diyeti

    - Advertisement -
    • TOK TUTAN YİYECEKLER

    İF Diyetinde tok tutan yiyeceklere bakacak olursak; özellikle proteinden zengin gıdalara yönelmeliyiz. Proteinden zengin gıdaların başında yumurta, beyaz peynir ve et grubu yiyecekler gelir. Bu gıdalar uzun sürede sindirildiği için tokluk hissini sağlayarak  tok tutar. Tok tutan bir diğer besin ise cevizdir. Kavrulmamış fındık, badem ve ceviz yağlı tohumlar oldukları için oldukça tok tutarlar ve besin değerleri de çok yüksektir. KETOJENİK VE İF DİYETLERİNDE DE OLDUKÇA ÖNERİLİR.

    • PİŞİRME YÖNTEMİ VE BAĞIŞIKLIK İLİŞKİSİ

    COVİT-19 döneminde; yemeklerde kullanılacak besinlerin cinsine, hazırlanması ve pişirilmesine dikkat edilmelidir. Hamur tatlıları, çok tuzlu, çok şekerli ve çok yağlı hazır besinler, salam, sucuk, sosis, kavurma, sakatatlar (beyin, karaciğer vb…) gibi işlenmiş ve fazla miktarlarda doymuş yağ içeren besinlerden uzak durulmalıdır. Kızartma gibi sağlık açısından zararlı olan pişirme yöntemleri kullanılmamalı; yemekler haşlama, kendi buharında pişirme, fırında pişirme, belki ızgara şeklinde pişirilmesine özen gösterilmelidir. Bunların yanında yemeklerin sıvı yağlarla (özellikle sızma zeytinyağı, fındık yağı gibi), az tuzlu pişirilmesine dikkat edilmelidir.

    IF DİYETİNDE VE İZOLE HAYAT SÜRERKEN YEME ŞEKLİ

    Uzun süre aç kalma düşüncesi kişilerde çoğu zaman iştahı ve doyma eşiğini artırmaktadır. Bunun sonucunda; if diyeti ile bağışıklık koruyan kişi kişi normalden çok daha fazla miktarlarda ve daha hızlı yemek yer. Bu noktaya dikkat edilmeli, öğünler yavaş yenmelidir. Sağlıklı bir sindirim sistemi için besinler iyi çiğnenmeli, yemekler ufak lokmalar biçiminde yavaş yavaş yenmelidir. Acıkılan yerlerde açlık süresini bozmayarak kefir, yoğurt, ceviz, peynir gibi probiyotik ve probiyotikli gıdalar tüketilmelidir.

    • SU TÜKETİMİ

    AÇLIK SÜRESİNE KADAR  bol bol su içilmelidir. Özellikle gazlı içecekler, salamura besinler, şarküteri ürünleri, ağır, yağda pişirilmiş veya kızartılmış besinler, sakatatlar ve şerbetli tatlılar ile beyaz undan hazırlanmış gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. su tüketimine özen gösterilmelidir. Sıvı alımı diğer içecekler vb. sıvı besinlerin tüketimi ile birlikte arttırılmalıdır Bu dönemde günde 1 şişe maden suyu içilmesinin kişiler üzerinde bir hayli olumlu etkisi var ancak içtiğimiz mineralli suyun maden suyu olmasına, yani tamamen doğal olmasına dikkat; yoksa içine karbondioksit gazı ilave edilmiş, tamamen yapay bir su içmiş olursunuz ki, bu ne sindiriminize iyi gelecektir ne çinko, demir, magnezyum ve folat gibi bağışıklık sistemi güçlendirici  minerallerin alımını olumsuz etkileyecektir. GÜNDE 2-2.5 LİTRE SUYU MUTLAKA TÜKETİNİZ. YA DA BAŞKA BİR HESAP İLE KİLOGRAM BAŞINA 35 CC SU ALMANIZ ÖNERİLİR.

    BAĞIŞIKLILIĞI ARTTIRAN BESİNLER

    Viral enfeksiyonlarda beslenme aslında epigenetik beslenme ile doğru orantılıdır. DNA yapımız ve gen şifremiz aslında bize hangi gıdaların şifa hangi gıdaların zehir olabileceğinin göstergesidir. Viral enfeksiyonlarda, obezite, diyabet ,astım ve alerjik tepkimeleri olan kişilerin immün sistemlerini daha çabuk yakaladığı bu kişilerin beslenme soygeçmişlerine araştırmalar ile bakıldığında karbonhidrat ağırlıklı ve glikoz formalizeli besinler ile beslendiklerine rastlamaktayız;

    Epigenetik beslenmede; interlokin sistemleri bizim bağışıklık sistemimize etki eden hormonlar gurubudur ve bu sistemde özellikle immün sistemini uyaran QUERCETİN PİGMENTİ enfeksiyonları engellemekte ve bağışıklılığı güçlendirmektedir. Bağışıklık sistemini dengelemek için bu sistem şart

    ÖNERİLEN BESİNLER

    • Balıklar – Çeşitli deniz ürünleri
    • Kırmızı et
    • İyotlu tuz (sofra tuzlarını, iyotlu tuzla değişmek en kolay iyot alım yoludur. Hipertansiyon rahatsızlığı olanlar dikkat)
    • Patates (diyabet tanılı be insülin direnci olan hastalar dikkat)
    • Yoğurt (1 kase yoğurt günlük iyotun %60’ını karşılayabiliyor)
    • Süt, Peynir, Kefir
    • Fasulye, Yulaf
    • Yumurta (1 adet haşlanmış yumurta günlük iyot ihtiyacının %20 kadarını karşılayabiliyor)
    • Kuru erik
    • Muz – Çilek (5-6 adet çilek günlük ihtiyacın %5’i kadar iyot içerebiliyor)
    • Turşu suyu (hipertansiyon ve gut rahatsızlığı olanlar dikkat)

    BAĞIŞIKLILIK GÜÇLENDİREN  VE ÖDEM ATTIRICI ÇAY

    MALZEMELER

    • 1 LİTRE SICAK SU
    • 1 TATLI KAŞIĞI YEŞİL ÇAY
    • 1 TATLI KAŞIĞI MATE
    • 15 ADET KİRAZ SAPI
    • 1 TATLI KAŞIĞI FUNDA YAPRAĞI
    • 1 ÇUBUK TARÇIN

    SOĞUMA SONRASI

    • 1 SAŞE NBL PROBİYOTİK GOLD
    • 1 ŞİŞE MADEN SUYU

    HAZIRLANIŞI

    1 SAŞE PROBİYOTİK HARİCİNDE TÜM ÜRÜNLER 1 LİTRE SU İÇERİSİNE DEMLENİR VE SOĞUTULUR. SOĞUYAN KARIŞIMA 1 SAŞE PROBİYOTİK + 1 ŞİŞE MADEN SUYU İLAVE EDİLİR.

    NOT : BU İÇECEK İLE BERABER GÜNDE 1 SHOT COLLAGEN ALINMASI KEMİK VE CİLT SAĞLIĞINA DA AYRICA FAYDASI OLACAK VE ÖDEM ATTIRACAKTIR.

    İLGİLİ İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz