Diğer
    Ana SayfaGenel2023 Türkiye deprem haritası canlı ve son depremler

    2023 Türkiye deprem haritası canlı ve son depremler

    -

    Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde saat 4.17’de 7,7; Elbistan ilçesinde saat 13.24’te 7,6 büyüklüğünde deprem olmuştu. İlk depremler sonra çok sayıda artçı meydana geldi. Deprem, Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay olmak üzere 10 ilde yıkımlara yol açtı. Yaşanan felaket Türkiye’deki deprem gerçeğini de bir kez daha gündeme getirdi. Türkiye deprem haritası, Türkiye deprem tehlike haritası internette en çok arananlar arasında. Peki, Türkiye deprem tehlike haritası nasıl kullanılır? Risk nasıl sorgulanır… Bu makalede sorunun yanıtlarına bakıyoruz.

    AFAD TÜRKİYE DEPREM TEHLİKE HARİTALARI SORGULAMA

    En son 1996 yılında yürürlüğe giren Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası, AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından yenilenmiş, 18 Mart 2018 tarih ve 30364 sayılı (mükerrer) Resmi Gazete’ de yayımlanmıştır. Yeni harita 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

    - Advertisement -

    Yeni harita en güncel deprem kaynak parametreleri, deprem katalogları ve yeni nesil matematiksel modeller dikkate alınarak çok daha fazla ve ayrıntılı veriyle hazırlanmıştır. Yeni haritada, bir önceki haritadan farklı olarak deprem bölgeleri yerine en büyük yer ivmesi değerleri gösterilmiş ve “deprem bölgesi” kavramı ortadan kaldırılmıştır.

    E-DEVLET DEPREM RİSKİ SORGULAMA

    e-Devlet Kapısı üzerinden sunulan “Türkiye Deprem Tehlike Haritaları” uygulamasıyla ülkenin deprem tehlikesi ve kullanıcıların istediği konumdaki yer hareketleri, beklenebilecek en büyük değerleriyle veriliyor. Yani en son Türkiye Deprem Tehlike Haritası’na e-Devlet üzerinden AFAD’ın uygulaması ile ulaşmak mümkün.

    Deprem uzmanı Doç. Dr. Özmen, 2019 yılında Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Yeni harita ile birçok ilin deprem tehlikesi değeri değişti. Yeni veri ve bilgiler ışığında birçok ilin deprem tehlikesi değeri düşmüş, bir kısmının da yükselmiştir.” demişti.

    Özmen, haritanın dünyadaki ve Türkiye’deki gelişmelere ve deprem tehlike analizi için gerekli olan bilgi/veri artışına paralel olarak yeniden düzenlendiğini belirterek böylece 1996’dan beri yürürlükte olan Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası’nın 23 yıl sonra değiştiğini aktarmıştı.

    TÜRKİYE DEPREM TEHLİKE HARİTASI HAKKINDA

    Atlas Dergisi, Türkiye Deprem Tehlike Haritası konusunu 2020 yılındaki Türkiye Deprem Atlası’nda işlemişti. Özmen, 2020 yılında Türkiye Deprem Atlası için kaleme aldığı yazıda da yeni haritadaki değişikliği şöyle yazmıştı:

    Yeni Deprem Tehlike haritası interaktif hale getirildi. Kaynak: AFAD / deprem.afad.gov.tr

    Bir önceki deprem bölgeleri haritası 1996 yılında yayınlanmıştı. O haritada Türkiye, 50 yıl içinde yüzde 90 ihtimalle aşılmayacak yer ivmelerine göre beş bölgeye ayrılmıştı. Haritada, Türkiye yüzölçümünün yüzde 66’sının birinci ve ikinci derece deprem bölgesinde bulunduğu ve nüfusunun yüzde 71’inin bu bölgelerde yaşadığı gösteriliyordu. 23 yıl aradan sonra yeni Deprem Tehlike Haritası’nın yürürlüğe girmesi ile bölgeleme olayı, yani “birinci derece deprem bölgesi”, “ikinci derece deprem bölgesi” gibi ifadeler ortadan kalktı.

    Artık her yerleşim biriminin, mahallenin deprem tehlikesi, faya yakınlığına veya uzaklığına bağlı olarak değişebiliyor. Parsel bazında, hatta koordinat bilgilerinin girilmesi ile bina bazında deprem tehlikesi öğrenilebiliyor, istenirse deprem raporu alınabiliyor.

    Binalarımızın bu haritada verilen deprem tehlikesi değerlerine göre yapılmak zorunda olduğu, mevcut binaların performanslarının değerlendirilmesinin ve riskli olanların belirlenmesinin buradaki tehlike değerlerine göre yapılacağı düşünüldüğünde, hepimiz doğrudan veya dolaylı bir şekilde bu değişimlerden etkileneceğiz.

    NÜFUSUN YÜZDE 27’Sİ BU BÖLGEDE YAŞIYOR

    İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na (AFAD) göre, yeni deprem tehlike haritası göz önüne alındığında, Türkiye yüzölçümünün yüzde 18’i birinci derece deprem tehlikesi altında bulunuyor ve nüfusunun yüzde 27’si de bu bölgede yaşıyor. 475 yıllık dönüş periyodu ve 50 yıl içinde yüzde 90 ihtimalle aşılmayacak maksimum yer ivmelerini (PGA) gösteren 1996 tarihli harita ile kıyasladığımızda birinci derece (PGA ≥ 0.4 g) deprem bölgesinin toplam alanının 2019 tarihli haritada azaldığı görülüyor.

    SON YAŞANAN DEPREMLER

    Türkiye’de dakika dakika son yaşanan depremleri en ince ayrıntısına kadar görmek için aşağıdaki linke tıklayınız.

    https://deprem.afad.gov.tr/sondepremler

    TÜRKİYE DEPREM HARİTASI

     

     

    İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz