Diğer
    Ana SayfaSağlıkHamilelikHamilelikte kahverengi akıntı kaç gün sürer? Ne kadar gelir?

    Hamilelikte kahverengi akıntı kaç gün sürer? Ne kadar gelir?

    -

    Gebelik boyunca kadın vücudunda birçok değişiklik meydana gelir.  Vajinal akıntı karakterindeki değişikler de bunlardan biridir. Kahverengi akıntı  birçok gebe için olağan değişiklikleri gösterse de nedeni belirlenene kadar strese neden olabilir. Gebelikte (hamilelikte) kahverengi akıntı neden olur? Nedenleri nelerdir? Kahverengi akıntı kaç gün sürer? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Burçin Demirel hamilelikte kahverengi akıntı ile tüm merak edilenleri yanıtladı…

    KAHVERENGİ AKINTI GEBELERİN YÜZDE 20’SİNDE GÖRÜLÜYOR

    Kahverengi akıntı gebeliklerin yaklaşık %20’ sinde görülen yaygın bir şikayettir. Temelde rahimden, rahim ağzından ya da vajinadan kaynaklanan bir miktar kanamanın bir süre sonra akıntıyı kahverengine  boyaması ve akıntı olarak gelmesidir. Bazen enfeksiyonlar da akıntı rengini kahve rengiye boyayabilirler. Erken gebelik döneminden doğuma kadar geçen dönemin tümünde görülebilir.

    HAMİLELİKTE KAHVERENGİ AKINTI KAÇ GÜN SÜRER?

    Hamilelerin yaklaşık %25’inde yerleşme kanaması meydana görülebilir. Bu akıntılar 5 – 6 gün, çok yoğun olmayan şekilde devam eder ve herhangi bir tehlike arz etmez. Ancak gebeliğin ilerleyen dönemlerinde görülen kahvarengi akıntı yolunda gitmeyen bir takım problemlere işaret edebilir. Doktorunuza başvurulması önerilir.

    HAMİLELİKTE KAHVERENGİ AKINTININ NEDENLERİ

    • Yerleşme (İmplantasyon) kanaması
    • Cinsel ilişki, jinekolojik muayene, ağır spor vs.
    • Düşük tehdidi
    • İkinci ve üçüncü trimestr döenmi
    • Erken doğum tehdidi
    • Doğum başlama süreci

    YERLEŞME (İMPLANTASYON) KANAMASI

    Döllenmeden sonraki 6-10 gün içerisinde döllenmiş yumurtanın rahim içine yerleşmesi sırasında ortaya çıkan kanamanın akıntıyı boyaması ile ortaya çıkar. Genellikle beklenen adet gününden birkaç gün önce meydana gelir. Anne adayı bunun adet olduğunu bile düşünebilir. Olağan bir durumdur. Gebelik gelişimine zarar veren bir kanama değildir.

    CİNSEL İLİŞKİ, JİNEKOLOJİK MUAYENE, AĞIR SPOR VS.

    Gebelik sırasında hormonların ve rahim ağzındaki kanlanmanın  artması nedeniyle rahim ağzı gebelik öncesine göre daha kırılgan bir hale gelir ve cinsel ilişki sırasında oluşan  travmalar rahim ağzında yüzeysel hafif kanamalara neden olur. Bu kanamalar da akıntının boyanması ve kahverengi olmasına yol açar. Kanama fazla miktarda olur ise  kırmızı pembe renkli kanama görülebilir.

    - Advertisement -

    Gebelik sırasında yapılan jinekolojik muayeneler, smear alınması,  nadiren vajinal yolla yapılan ultrasonlar, ağır spor  veya yorucu zorlayıcı hareketler de benzer nedenlerle rahim ağzından az miktarda kanamaya yol açabilir. Ama bu nedenlere oluşan kanamaların gebeliğinize ve bebeğinize herhangi   bir zararı  yoktur.

    Kadın doğum uzmanı tarafından gebeliğin her döneminde jinekolojik muayene ve vajinal ultrasonografi güvenle yapılabilir.

    DÜŞÜK TEHDİDİ

    Düşük tehdidi sırasında rahim içerisinden gelen kanama başlangıç sırasında az miktarda olduğunda vajinal akıntıyı kahverengiye boyayabilir. Kanama artar ise pembe kırmızı bir renge dönüşür. Kanamanız ped dolduracak kadar  ve beraberinde karın ağrısı ve kasılmalar hissediyorsanız mutlaka doktorunuza bilgi verin.

    İKİNCİ VE ÜÇÜNCÜ TRİMESTR DÖNEMİ

    İlerleyen gebelik haftalarında ikinci ve üçüncü üç aylık (trimestr) dönemde kanama her zaman önemli ve doktorunuz tarafından değerlendirilmesi gereken bir bulgudur.

    ERKEN DOĞUM TEHDİDİ

    Erken doğum tehditi ve plasenta previa (bebeğin eşinin rahim ağzının üzerinde olması) durumları sırasında meydana gelebilecek kanamalar da kahverengi akıntıya neden olabilir. Bu durumların ayırıcı tanısı için muayene olmanız gerekir.

    DOĞUM BAŞLAMA SÜRECİ

    Üçüncü trimestirde, sıklıkla doğumun başlamasında önce rahim ağzındaki sümüksü tıkacın (nişan) atılması ile beraber kahverengi akıntı olabilir. Ayrıca hem bebek hem anne hayatının tehdit eden plasenta dekolmanı (bebeğin eşinin doğumdan önce rahimden ayrılması) sırasında meydana gelen kanama da akıntı rengini boyayabilir.

    hamilelikte kahverengi akıntı

    BU UYARILARA DİKKAT!

    Gebelikte görülen kahverengi  akıntı ya da kanamaları önemek için her hangi bir şey yapılmaz. Erken gebelik haftalarında kahverengi akıntı ile karşılaşıldığında paniğe kapılmadan takip etmeli, artıyor, kanama halini  alıyor, ağrı,  kramp gibi bulgular eşlik ediyorsa mutlaka sizi takip eden doktorunuza haber vermelisiniz. İkinci ve üçüncü üç aylık dönemde kanama olduğunda yine  mutlaka  doktorunuzla görüşülmeli ve kanama nedeni belirlenmeli gereken takip yada tedavi süreci planlanmalıdır.

    HAMİLELİK HESAPLAMA EKRANI

    BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz