Diğer
    Ana SayfaSağlıkHamilelikHamilelikte mide bulantısı neden olur? Ne zaman ve nasıl geçer?

    Hamilelikte mide bulantısı neden olur? Ne zaman ve nasıl geçer?

    -

    Vücudunda bir mucizeye ev sahipliği yapmak, her şeyiyle senin bir parçan olduğunu bilmek ve kalp atışlarına tanıklık etmek… Birçok kadın için belki de hayatlarının en özel ve anlamlı dönemidir hamilelik. İlkleri yaşatır, ağlatır, güldürür ve bazen de yorabilir. Özellikle de bitmek bilmeyen mide bulantısı nöbetleri, en sevdiği yemekten bile uzak kalmasına neden olabilir. Bu durumun hormonlar ve artan koku hassasiyetiyle ilgili olduğuna dikkat çeken Avrasya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nurcan Dalan, mide bulantısı neden olur? Mide bulantısı şikayetleri ne zaman geçer? Hamilelikte mide bulantısı nasıl geçer ve mide bulantısına iyi gelecek şeyler hakkında önemli bilgiler verdi. (Hamilelikte mide bulantısı ne zaman biter? başlıklı yazıya da bakabilirsiniz)

    HAMİLELİKTE MİDE BULANTISI NEDEN OLUR?

    Hamilelikte en sık görülen şikayetlerin başında gelen mide bulantısı, hemen her anne adayının yaşadığı bir durumdur. Her ne kadar can sıkıcı olarak görülse de mide bulantısı da hamilelik esnasında vücutta yaşanan değişimlerin bir sonucudur. Gebelik özellikle de ilk zamanlarında %80 oranında yaşanan bu durum, hamilelik hormonu olan HCG’nin yoğunluğunun kanda artış göstermesi sebebiyle yaşanıyor. Hormonun yoğunluğu, sekizinci ve onuncu hafta arasında arttığı için, bulantılar da en çok bu süreçte ortaya çıkıyor. Ayrıca konuyla ilgili yapılan bir araştırma gösteriyor ki, yaşanan mide bulantısı, anne karnındaki bebeği zararlı gıdalardan uzak tutarak sağlığını koruyor. Bu araştırmanın temeli ise anne adaylarının en çok zararlı yiyecekler karşısında mide bulantısı yaşamasına dayanıyor. Sigara, alkol, kafein ve çabuk bozulabilen yumurta, et, tavuk gibi… Ancak bu demek değildir ki mide bulantısı yaşamayan annelerin bebekleri zararlı yiyeceklerle karşılaşıyor. Önemli olan anne adayının sağlıklı beslenmesi ve zararlı alışkanlıklardan uzak durmasıdır.

    HAMİLELİKTE HANGİ YİYECEKLERDEN UZAK DURULMALI?

    MİDE BULANTISI ŞİKAYETİ EN ÇOK SABAH ORTAYA ÇIKIYOR

    - Advertisement -

    Hamilelik her anlamda çok özel bir süreçtir. Anne adaylarına birçok ilki ve değerli anı yaşattığı gibi mide bulantısı gibi zorlu bir durumla da yüzleşmesini zorunlu kılabilir. Çünkü hamilelik hem fiziksel hem de psikolojik olarak tamamen değişimin yaşandığı bir dönemdir. Bu dönemde hormonlar ve değişen beslenme düzeni sebebiyle bulantılarla sık karşılaşılabilir. En çok sabah saatlerinde gelen mide bulantıları, bazen o kadar yoğun olur ki, kişi ne yapacağını bilemez. Sosyal hayatı sekteye uğrayabilir, başka insanların rahatlıkla tüketebildiği besinlere karşı aşırı reaksiyonlar gösterebilir ve yemek yemekte zorlanabilir. Ancak anne adaylarının unutmaması gereken bir konu vardır. Taşıdıkları bebeğin gelişimi annenin tükettiği sağlıklı besinlere bağlıdır. Dolayısıyla mide bulantısı sorunu çözülmesi gereken bir problemdir.

    MİDE BULANTISI ŞİKAYETLERİ NE ZAMAN GEÇER?

    Genellikle hormon artışı ve koku hassasiyeti sebebiyle mide bulantısı hamileliğin erken dönemi kabul edilen 4 ila 8. haftalar arasında görülebiliyor. Normal şartlarda gebeliğin 16. haftasından itibaren düzelmeye başlar. Ancak her anne adayı farklı süreçler yaşadığından 6. ayında bile mide bulantısı yaşayanlar vardır. Hatta bazı gebelerde bu süreç doğuma kadar da sürebilmektedir.

    HAMİLELİKTE MİDE BULANTISI NASIL GEÇER?

    Hamilelikte yaşanan mide bulantılarını en aza indirmek için yapılması gerekenler:

    • Mide bulantısı şikayetlerinin arttığı dönemde hafif, baharatsız ve yağsız yiyecekler tüketilmeli
    • Midede şişkinliğe neden olabilecek içeceklerden ve asitli meşrubatlardan uzak durulmalı,
    • Yoğurt ve peynir tüketilmeli
    • Mide bulantısının olduğu anlarda zencefil çayı içilebilir
    • Haşlanmış patates, makarna ve pirinç pilavı tüketilebilir
    • Özellikle sabah gelen bulantılar için tuzlu çubuk kraker, bisküvi veya leblebi yenebilir, yataktan kalkmadan kızarmış ekmek tüketilebilir
    • Sık sık sıvı tüketilebilir
    • Öğünler az ve sık tutulmalı
    • Gün içinde zaman zaman dinlenilmeli
    • Midenin boş kalmasına izin verilmemeli
    • Olabildiğince stresten uzak durulmalıdır

    BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz