Diğer
    Ana SayfaSağlıkİdrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir? İşte belirtileri ve tedavisi

    İdrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir? İşte belirtileri ve tedavisi

    -

    Üriner sistem enfeksiyonları olarak da adlandırılan idrar yolu enfeksiyonu, idrar yollarında ortaya çıkan iltihabi durumlara verilen isimdir. İdrar yolu enfeksiyonu, idrar yolunun herhangi bir bölümünü etkileyebilir. Peki idrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir? İdrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir? İdrar yolu enfeksiyonu tedavisi nasıl olur? İdrar yolu enfeksiyonunu önlemek için ne yapmalıyız?

    Konuyla ilgili tüm merak edilenleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Kadiroğulları sizler için anlattı.

    İdrarın böbreklerden dışarıya taşındığı mesane ve üretra adı verilen idrar yolu kısmında görülen enfeksiyonlar alt idrar yolu enfeksiyonlarıdır. Mesanede ortaya çıkan idrar yolu enfeksiyonu sistit olarak adlandırılır. Sistit en sık görülen alt idrar yolu enfeksiyonudur. Genellikle zararsızdır, üst idrar yolları, böbrekler ve böbrekleri mesaneye bağlayan üreter adı verilen kanaldan oluşur. Bu kısımda meydana gelen enfeksiyonlar daha tehlikelidir. İdrar yolu enfeksiyonları kadınlarda sıklıkla görülen hastalıkların başında gelmektedir. Birçok kadın yaşamları boyunca birden fazla idrar yolu enfeksiyonu geçirebilir. Bunun temel nedeni, üretra adı verilen ve idrarı mesaneden dış ortama taşıyan tüp şeklindeki yapının kadınlarda erkeklere kıyasla daha kısa olmasıdır. Dış ortamdaki bakteriler, kadınlarda daha kısa bir yol kat ederek mesaneye ulaşabilmektedir. İdrar yolu enfeksiyonlarına menopoz sonrası dönemde de sık rastlanmaktadır.

    İDRAR YOLU ENFEKSİYONUN BELİRTİLERİ

    İdrar yolu enfeksiyonunun belirtileri şunlardır;

    - Advertisement -
    • Sık idrara çıkma.
    • Kötü kokulu idrar.
    • İdrar yaparken ağrı veya yanma.
    • Özellikle kadınlarda, pelvik (alt karın bölgesi) ağrısı.
    • Bulantı veya kusma.
    • Ateş.
    •  
    • İdrarda kanın var olabileceğini gösteren koyu renkli, bulanık veya kırmızımsı renkte olan idrar.
    • Kaburgaların altında arka veya yanda ağrı.
    • Sıkışıklık hissine rağmen az miktarda idrar yapmak.

    Böbrek tutulumunun olduğu üst idrar yolu enfeksiyonlarında;

    • Yan ağrısı.
    • Böbrekte hassasiyet.
    • Ateş.
    • Bulantı, kusma. Gibi genel halsizlik gibi belirtiler de görülebilir.

    Fakat böbrek tutulumunun olduğu her vakada bu belirtiler görülmez. Bunun yerine alt idrar yolu enfeksiyonlarının tipik belirtileri olan idrarda yanma ve ağrı, sık idrar yapma ihtiyacı gibi şikâyetler ön plandadır.

    Tanı Yöntemleri: Normal idrar sterildir. İçinde herhangi bir bakteri, virüs veya mantar bulunmaz, çoğu zaman sindirim sistemindeki mikroplar idrar yoluna girdiğinde ve çoğalmaya başladığında idrar yolu enfeksiyonu oluşur. Bu şekilde oluşan enfeksiyonlar genellikle sindirim sisteminde doğal olarak bulunan koli basili (Escherichia coli)  bakterisinden kaynaklanır. Bunun yanı sıra, herpes gonore, klamidya ve mikoplazma gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar da, idrar yolları enfeksiyonlarına, özellikle üretritlere, yol açabilirler.

    İdrar yolu enfeksiyonlarını teşhis etmek için kullanılan testler;

    Öncelikle idrar tahlili ve idrar kültürüdür. İdrar yolu enfeksiyonu tekrarlanan bir problem haline gelirse, idrar yolunun normal olup olmadığını görmek için başka testler de kullanılabilir.

    Sistoskopi: Bu tetkikte hekim mesanenizin ve idrar yolunuzun iç kısmını inceler. Genellikle idrar yolu iltihabı, böbrek veya mesane taşları ve mesane tümörleri gibi idrar yolu rahatsızlıklarını teşhis etmek ve değerlendirmek için de kullanılır. Böbrek ve Mesane Ultrasonu, Bilgisayarlı Tomografi (BT) de yapılabilir.

    İDRAR YOLU ENFEKSİYONU TEDAVİSİ NASIL OLUR?

    Alt idrar yolunun komplikasyonsuz iltihapları kolay tedavi edilebilir ve zamanında müdahale ile hızlı iyileşir. Komplike olmayan idrar yolu enfeksiyonlarının %30 ila 50’si kendiliğinden ve hasar bırakmadan iyileşse de, rahatsız edici klinik semptomları daha hızlı azaltmak ve patojenleri tamamen yok etmek için ağızdan antibiyotik tedavisi önerilmektedir. Ayrıca idrar yollarında, böbrek tutulumu ile birlikte gelişen enfeksiyonlar, erken dönemde tedavi edilmezse kalıcı hasara yol açabilir. İdrar yaparken ağrı veya yanma hissi varsa, sadece kesik kesik yapılabiliyorsa, kan içeriyorsa veya sonradan ciddi karın ağrısı eklenirse mutlaka doktor kontrolü önerilir. Komplike olmayan idrar yolu enfeksiyonu tedavisi genellikle antibiyotikle yapılır. Antibiyotik aldıktan sonra, enfeksiyon birkaç gün içinde gerilemeye başlar. Antibiyotiklere ek olarak, ağrı kesici veya spazm çözücü ilaçlar da kullanılabilir. Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları yüksek dozda antibiyotik tedavisi gerektirir. Gebeler, şeker hastaları, bağışıklığı baskılanmış kişiler ve çocuklarda tedavi şartlara uygun olarak planlanır.

    İdrar yolu enfeksiyonu geçirme riskini azaltmak için alınabilecek önlemler aşağıdaki gibidir;

    • Bol miktarda su tüketmek.
    • İdrarı uzun süre tutmaktan kaçınmak.
    • Tuvalet sonrası temizliği önden arkaya doğru yapmak.
    • Cinsel ilişkiden önce ve sonra genital bölgeyi temizlemek.
    • Cinsel ilişki sonrasında idrar yapmak.
    • Genital bölge temizliğinde sabun kullanımından kaçınmak.
    • Hijyenik pedleri sık değiştirmek.
    • Pamuklu iç çamaşırı giymek ve sıkı, oturan kıyafetlerden kaçınmak.

    İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNA NE İYİ GELİR?

    İdrar yolları enfeksiyonu olan kişilerin bol su içerek mesaneyi düzenli olarak yıkaması gerekir. Bunun için günde en az 2 litre sıvı alınması önerilir. Böylece etken bakterilerin çoğalması ve enfeksiyonun ilerlemesi önlenmiş olur. Öte yandan kahve, alkol ve limon suyu mesaneyi tahriş edebileceğinden bunların tüketimi kısıtlanmalıdır.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz