Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetKestanenin faydaları nelerdir? Kestane nasıl pişirilir?

    Kestanenin faydaları nelerdir? Kestane nasıl pişirilir?

    -

    Kış geldiğinde köşe başlarından buram buram kestane kokuları yayılır sokaklara… Peki lezzetli mi lezzetli bu yemişin basit bir atıştırmalıktan daha ötesi olduğunu biliyor muydunuz? Peki kestane hangi mevsimde yetişir? Evde kestane nasıl pişer? Kestanenin faydaları nelerdir? İşte yanıtı…

    KESTANENİN FAYDALARI

    • Bedensel ve zihinsel yorgunluğu gideriyor,
    • Kandaki kolesterol oranını düşürmeye yardımcı oluyor
    • Karaciğer ve mide sağlığına da fayda sağlıyor
    • Kan dolaşımını düzenlemeye ve hızlandırmaya yardımcı oluyor
    • Vücuda kuvvet ve enerji veriyor
    • Cinsel gücü arttırdığı düşünülüyor
    • Sindirim sistemini kabızlığa karşı koruyor
    • Bağışıklığı güçlendiriyor
    • Gribe karşı koruyuculuk sağlıyor
    • Büyüme ve gelişmeyi destekliyor
    • Kırmızı kan hücrelerinin oluşmasına yardımcı oluyor

    kestanenin faydaları

    İçeriğinde Omega 3 ve Omega 6 yağlarını bulunduran kestane, öğrenmeyi ve hafızayı geliştirmenin yanı sıra Alzheimer hastalığının önlenmesinde de büyük rol oynuyor. Fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum mineralleri ile B1, B2 ve C vitaminlerini içeren kestane; fiziksel ve zihinsel yorgunluğun önlenmesinde büyük önem
    taşıyor. Beslenme Uzmanı İpek Ağaca, özellikle potasyumun, vücutta sodyum ile birlikte su dengesinin ayarlanmasında, besinlerin hücre içine geçişinde, sinir hücrelerine mesaj iletilmesinde, kas yapılarının korunmasında önemli rol oynadığını belirterek, kestanenin diğer yararlarını şu sözlerle anlatıyor:

    “Kalp ve kas sistemini uyarıp organizmanın su dengesini düzenleyen kestane, kan dolaşımını hızlandırıyor. Öte yandan lif içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini düzenleyerek, sindirim sistemini kabızlığa karşı koruyor.”

    İçerdiği antioksidan bileşenler ve C vitamini sayesinde serbest radikallerden vücudu koruyarak bağışıklığı güçlendiriyor, gribe karşı da koruyuculuk sağlıyor. B kompleks vitaminleri açısından zengin olmasından dolayı büyüme ve gelişmeyi destekliyor. Kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardımcı oluyor.

    - Advertisement -

    KESTANE NASIL PİŞİRİLİR?

    Kestaneyi fırında, tavada ve haşlayarak 3 şekilde yapabiliriz. Hangi yöntemle yaparsak yapalım kestaneyi pişirmeden önce bir bıçak yardımıyla enlemesine bir çizik çizelim ve daha sonra soğuk su dolu bir kabın içerisinde yarım saat kadar bekletelim.

    Kestanenin piştiğini kabuğunun açılmasından ve renginin koyu sarıya dönmesinden anlayabiliriz.

    SUDA KESTANE

    Kestaneyi eğer haşlıyorsak, nem oranı yükselir ve toplam enerji oranı yüzde 25 kadar azalarak 120 kcal’e düşmektedir.

    TAVADA KESTANE

    Kestaneyi kavuruyorsak, nem oranı yüzde 20 kadar azalır, şeker oranı yüzde 25 oranında artıp enerji miktarı 200 kcal’e ulaşmaktadır.

    KESTANENİN KALORİSİ VE BESİN DEĞERİ

    Kış mevsiminin vazgeçilmezlerinden biri olan kestanenin 100 gramı, sadece 170 kalori. Diğer kuruyemişlere oranla daha az yağ içeriyor. Aynı zamanda Üç orta boy kestane bir dilim ekmeğe eşdeğer.

    kestane besin değeri

    B ve C grubu vitaminler, potasyum, magnezyum ve demir açısından zengin bir kaynak olan kestane, sadece 100 gramıyla günlük diyet lifi ihtiyacının yüzde 21’ini karşılayabiliyor.

    KESTANE HANGİ MEVSİMDE YETİŞİR?

    Kestane hasadı Ekin ayı ortalarında yapılır. Karadeniz bölgesinde de Ekim ve Kasım aylarında Kestane hasadı yapılıyor. Aralık, Ocak ve Şubat aylarında tüketime uygun oluyor.

    kestanenin

    KESTANEYİ KİMLER TÜKETMEMELİ?

    İlk olarak kestane alerjisinden bahsedeceğiz. Kestaneye alerjiniz varsa tüketmemelisiniz. Ancak bilmiyorsanız bazı belirtiler yeme sonrası ortaya çıkabilir;

    • Öksürme ve hırıltı
    • Boğazda his
    • Burun tıkanıklığı
    • Nefes darlığı hissi
    • Mide bulantısı ve kusma

    Hiçbir şeyiniz yokken kestane yeyip bir şeyler ters gidiyorsa kestane alerjisi olabilir. Bu durumda hemen doktora başvurmalısınız.

    Not: Her bünye farklı olabilir, doktorunuza danışmadan yemeyiniz!

    FARKLI LEZZET ARAYANLAR İÇİN KESTANE ÇORBASI

    Malzemeler

    250 g kestane
    300 g yeşil mercimek
    50 ml zeytinyağı
    Bir tutam taze kekik
    1 adet soğan
    1 adet havuç
    1 adet kereviz sapı
    Sebze suyu
    Nar taneleri

    Hazırlanışı

    Yeşil mercimekleri soğuk ve tuzlu suda 5 dakika haşlayın. Sonrasında suyunu değiştirip kararmış suyu dökün, yeni su ekleyip 1 saat pişirin. Pişen mercimeğin yarısını ayırın.
    Soğan, havuç ve kereviz sapını küçük küçük doğrayın. Zeytinyağında yaklaşık 10 dakika soteleyin. İçerisine mercimekleri ve haşlanmış kestaneyi ekleyip 3 dakika kavurun. Tuz, karabiber ve sebze suyunu ekleyin. Birlikte 20 dakika pişirin ve blender ile püre haline getirin. Üzerine ayırdığınız mercimekleri, kestaneyi ve nar tanelerini koyup servis edin.

    DİYET KESTANE ŞEKERİ NASIL YAPILIR?

    (Toplam 400, 1 adet 36,3 kalori)

    Malzemeler:

    • 10-12 adet kestane
    • 3 su bardağı sıcak su
    • 1 yemek kaşığı hindistancevizi şekeri
    • 1 veya 1,5 su bardağı hurma suyu

    Tarif: 

    Kestaneleri çizdikten sonra derin bir pişirme kabına alın. Üzerine sıcak suyu ekleyip haşlayın. Kestaneler tam pişmeden ocaktan alın ve kabuklarını soyun. Daha sonra bir tencerenin içine hurma suyu ve hindistan şekerini eritip üzerine kestaneleri ekleyin ve 30 dakika kısık ateşte pişirin. Kestaneleri süzgeç yardımıyla tabağa alıp bir miktar hurma suyu ekleyip servis edebilirsiniz.

     



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz