Diğer
    Ana SayfaBebekKolik bebek nasıl anlaşılır, nasıl sakinleştirilir?

    Kolik bebek nasıl anlaşılır, nasıl sakinleştirilir?

    -

    İnfantil kolik doğumu takip eden ilk üç ayda, haftada en az üç gün, günde üç saati aşan huzursuzluk ve ağlama nöbetleri ile kendini gösterir. Bebeklerin yaklaşık %20’sinde görülür. Peki kolik bebek belirtileri nelerdir? Kolik bebek nasıl anlaşılır? Kolik bebek nasıl sakinleştirilir? Kolik bebeğin beslenmesi nasıl olmalı? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Gökhan Gün, İnfantil kolikle ilgili merak ettiğiniz tüm soruları yanıtladı.

    İNFANTİL KOLİĞİN BELİRTİLERİ

    Beslenme, uyku düzeni ve ağlama ile bozulur, bebek huysuzlaşır. Meme aranan bir bebek emmeye başladıktan kısa bir süre sonra ağlayarak emmeyi bırakabilir ya da tam uykuya dalmışken birkaç dakika sonra uyanarak ağlamaya devam edebilir.

    İnfantil koliğin belirtileri genellikle şu şekildedir:

    Bebeklerin yüzünde bir ağrı ifadesi oluşur, yumruklarını sıkar, ayaklarını karnına çeker,  yüksek sesle sürekli ağlama gözlenir. Ağlama nöbetleri, günde 12-15 saate kadar uzayabilir. Ağlama nöbetleri genelde öğleden sonra veya akşam saatlerindedir.

    BEBEKLERDE KOLİK NEDEN OLUR?

    Sebebi kesin olarak bilinmemekle birlikte yenidoğan (0-28 gün) döneminde ilk günlerde dışarıdan gelen uyarıları engelleyici bir mekanizmanın var olduğu, birinci haftadan sonra bu engelleyici mekanizmanın ortadan kalktığı ve bebeğin dış uyaranlara karşı daha uyanık ve duyarlı hale geldiği, gebelikteki stres ve fiziksel yakınmalar, aile içi sorunlar ve doğum sırasında yaşanan olumsuz tecrübelerin de kolik gelişiminde etkili olduğu bilinmektedir.  

    - Advertisement -

    Kolik ayrıca beslenirken ya da ağlarken hava yutma, gastroösefagiyal asit reflüsü, inek sütü protein alerjisi ve laktoz sindirimindeki problemler nedeniyle de ortaya çıkabilmektedir.

    Kolikle ilgili ailelere verilmesi gereken en önemli mesaj,  anne ve baba her şeyi doğru yapsa bile durumun tamamen aynı olabileceği, bebeğin sağlıklı ve bu durumun geçici olduğudur.

    KOLİK NE ZAMAN DÜZELİR?

    Genellikle doğumdan sonra üçüncü haftada başlar ve üçüncü aydan sonra kendiliğinden düzelir.

    BEBEKLERDE UYKU DÜZENİ NASIL OLMALI? İŞTE AY AY UYKU DÜZENİ TABLOSU

    KOLİK BEBEK NASIL SAKİNLEŞTİRİLİR?

    Kolikte anne sütü başlıca koruyucu faktördür. Anne ağlamaların belirgin biçimde kendi yediklerinden etkilendiğini belirtiyorsa bu besinleri diyetinden çıkarabilir.

    Probiyotikler, simetikon, rezene ve papatya koliğin yatıştırılmasında sık olarak kullanılırlar.

    Bazı bebekler doymanın ötesinde emmeye devam etmek ister. Emzik bu bebeklerin uykuya dalmasına yardımcı olur. Ağlayan bebeği yatıştırmak için yavaş tonda bir şeyler mırıldanırken bebeği hafifçe sallamak, genellikle yararlı olmaktadır.  Bebeğin annenin göğsüne yaslanmış şekilde tutulması bebekte güven hissi uyandırır. Bu arada, sırtına, hafifçe, aralıklı olarak minik vuruşlarında yararı olur.  Karına sıcak havlu uygulaması, ılık banyoya yaptırma, düşük sesle şarkı söylemek ve bebeğe masaj yapılması sakinleştirici olur.

    KOLİK BEBEK İÇİN SIKÇA YAPILAN HATALAR

    Süt çocuğu koliğinde orta kulak ve idrar yolu enfeksiyonu araştırılmadan hemen bebeğe ilaç ya da bitkisel çay vermek, emziren annenin diyete sokulması, bebeğin aç kaldığı düşünülerek mama desteği yapılması sıkça yapılan hatalardır.

    EYVAH BEBEĞİM YÜRÜMÜYOR! BEBEKLER KAÇINCI AYDA YÜRÜR?

    EYVAH OĞLUM PİPİSİYLE OYNUYOR



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz