Formsanté

Magnezyum eksikliği belirtileri nelerdir? Vücuda etkileri neler?

Vücutta en çok bulunan dördüncü mineral olan magnezyum, beden işlevi açısından büyük önem taşıyor. Eksikliği, yanlış ve yetersiz beslenme nedeniyle ortaya çıkan magnezyumun insan sağlığı açısından fayda sağlayan farklı türleri bulunuyor.

Hazırlayan: Ayşegül Uyanık Örnekal

Kemikler, kaslar, sinir sistemi ve enerji üretimi gibi pek çok vücut fonksiyonunda önemli rol oynuyor magnezyum. Vücut tarafından üretilemediği için günlük beslenme ile alınması gereken magnezyum gereksinimi; yaşa, cinsiyete, sağlık durumuna ve fiziksel aktiviteye göre değişiyor. Yetişkin bir erkeğin günlük magnezyum ihtiyacının 400-420 mg, yetişkin bir kadının ise 310-320 mg olduğunu vurgulayan Acıbadem Ataşehir Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Soner Dileklen, şöyle devam ediyor: “Vücudumuzda kullanılan magnezyumun hemen hemen yüzde 60’ı dişlerde ve kemiklerde, yüzde 39’u ise yumuşak dokularda bulunuyor. Oranı çok düşük olmakla birlikte yüzde 1’lik kısmı da kanda yer alıyor. Magnezyum, en yaşamsal organlarımız olan beyin ve kalpte, diğer organlara oranla bakıldığında daha yoğun bulunuyor.” Uzm. Dr. Dileklen, son dönemin popüler minerallerinden magnezyum hakkında merak ettiğimiz soruları yanıtladı.

MAGNEZYUMUN VÜCUDA ETKİLERİ NELER?

Magnezyum insan sağlığı için kritik önemde bir mineral çünkü vücudumuzda 600’den fazla reaksiyonda yer alıyor. Tahmin edilebileceği gibi bu reaksiyonlar vücut yapısı gelişimi için çok değerli. Bu etkiler şöyle sıralanıyor:

MAGNEZYUM EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ

Bu durum, vücudun pek çok işlevini bozabiliyor ve sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Magnezyum eksikliğinin belirtileri şöyle sıralanıyor:

VÜCUTTA NEDEN MAGNEZYUM EKSİKLİĞİNE RASTLANIYOR?

Magnezyum eksikliği; beslenme yetersizliği, sindirim sistemi hastalıkları, böbrek rahatsızlıkları, alkol bağımlılığı, diyabet, stres, aşırı terleme, bazı ilaçlar, gebelik ve emzirme gibi pek çok faktörden kaynaklanabiliyor. Tanı için kan testi yapılabiliyor ancak bu tarama vücuttaki toplam magnezyum seviyesini değil, sadece kandaki magnezyum seviyesini ölçüyor. Dolayısıyla magnezyum eksikliği tanısı için doktor değerlendirmesi önem taşıyor. Herkesin kafasına göre magnezyum alması ise ciddi sıkıntılar doğurabiliyor. Bu nedenle magnezyum takviyesinin doktor önerisiyle kullanılması gerekiyor. Gerekli olan doz ise magnezyum eksikliğinin derecesine, yaşa, cinsiyete, sağlık durumuna ve kullanılan ilaçlara göre değişiyor.
Magnezyum takviyesi alırken aşırı dozdan kaçınmak gerekiyor. Bu durum; ishal, mide bulantısı, kusma, düşük tansiyon, kas güçsüzlüğü, solunum zorluğu, kalp durması gibi ciddi yan etkilere yol açabiliyor. Magnezyum takviyesi alırken; kalsiyum, D vitamini, B6 vitamini, çinko, demir, potasyum gibi diğer vitamin ve minerallerin dengesine de dikkat etmek önem taşıyor.

KAÇ TİP MAGNEZYUM VAR? BUNLARIN VÜCUTTAKİ ETKİLERİ FARKLI MI?

Magnezyum ihtiyacı dışarıdan alınacaksa, vücudun gereksinimine ve yaşanan soruna göre bir magnezyum tipi belirlenip, takviyenin buna göre alınması gerekiyor. Her biri farklı durumlarda kullanılabilen çeşitli magnezyum tipleri var. Bunlar:

Magnezyum takviyesi almadan önce doktorunuza danışmanız gerekiyor. Dozu ve tipi belirlenirken; eksikliğin derecesine, kişinin yaşına, cinsiyetine, hastalığın durumuna göre karar veriliyor. Aşırı magnezyum alımı, yan etkilere neden olabiliyor. Magnezyumun en iyi kaynağına, sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenmekle sahip olunuyor.

Mutfağınızdaki eczane!

Magnezyum ihtiyacını karşılamak için bazı besinlerden yararlanılabiliyor. Uzm. Dr. Soner Dileklen, magnezyum açısından en zengin besin kaynaklarını şöyle sıralıyor:

Magnezyum alımını artırmak için beslenme alışkanlıklarınızda şu noktalara dikkat edebilirsiniz:

Exit mobile version