Diğer
    Ana SayfaKoronavirüsObezite hastalarında koronavirüs riski nedir? Nasıl etkilenirler?

    Obezite hastalarında koronavirüs riski nedir? Nasıl etkilenirler?

    -

    Obezite riski altında olan kişilerin COVID-19 salgını süresince aşırı kilolardan kurtulması gerektiğini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Kamil Gülpınar, koronavirüs süreciyle ilgili dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. 

    COVID-19 ciddi bir halk sağlığı tehdididir, bu nedenle bundan kaçınmak için büyük özen gösterilmelidir. Bunun nedeni, yaşlılar ve diyabet, hipertansiyon, kalp hastalığı, akciğer hastalıkları ve bu hastalıklarla bağlantılı obezite gibi önceden mevcut tıbbi rahatsızlıkları olan kişilerin, komplikasyon yaşama ve ciddi şekilde hasta olma riski daha yüksektir.

    OBEZİTE KORONAVİRÜS’ÜN ETKİLERİNİ DAHA DA KÖTÜLEŞTİRİYOR

    Dünya Obezite Federasyonu’nu obezite ile ilgili koşulların COVID-19’un etkisini daha da kötüleştirdiğini belirtti. Vücut kitle indeksi 40 ve üstü kişilerin özel dikkat göstermesi gerekiyor ve enfeksiyondan kaçınmak, obezitesi olan insanlar için çok önemlidir.

    COVID-19 semptomları durumunda, herkesin sağlık örgütlerinin talimatlarına birebir uyum sağlayarak kendilerini izole etmeleri ve e-devlet üzerinden başvurarak tıbbı destek almaları gerekir.

    - Advertisement -

    OBEZİTE KORONAVİRÜS İÇİN BİR RİSK FAKTÖRÜDÜR

    Uzmanlar komplikasyon geliştiren birçok COVID-19 hastasının aşırı kilolu veya obez olduğunu bildiriyorlar. Kardiyovasküler hastalık gibi obeziteye bağlı durumları olan hastaların diyabet riski daha yüksek olduğunu zaten biliyoruz, bu da COVID-19’a yakalanma durumunda komplikasyon gelişme riskini daha da yüksek hale getiriyor.

    Obezite, kilo alımına, doku stresine ve disfonksiyonuna neden olan metabolik bozukluklara yol açan enerji dengesi bozulması olarak tanımlanır. Bu, obezitenin sadece aşırı kilolu olmakla kalmadığı, aynı zamanda aşırı kilolu olmanın vücut sağlığınız üzerindeki olumsuz etkisinin olduğu anlamına gelir.

    Bu olumsuz etkilerden biri, bağışıklık sisteminin lenfoid ve nötrofil hattı adı verilen işlevindeki bozulmadır. Bunlar, bağışıklık sistemini korumak için normal dokudan enfeksiyonu açığa çıkaran ve korunarak dengede tutulması gereken hücrelerdir.

    Obezite bu dengeyi bozabilir ve bu hücreler dokularda kronik iltihaplanmaya yol açabilir. Bu, vücudu mikroskobik ölçekte fiziksel strese sokar. Bağışıklık sistemindeki bu dengesizlik ve normal dokunun kronik iltihabı, obezitesi olan insanları hastalığa yakalanma riski yüksek olan grubun içine dahil eder.

    OBEZ İNSANLAR COVİD-19’A YAKALANIRLARSA NE OLUR?

    Bu, cilt veya yara enfeksiyonları gibi yaygın enfeksiyonlar için geçerlidir. Bağışıklık sistemleri zaten istirahatte bile çok çalışıyor. Kısacası, obez olan insanlar COVID-19 virüse yakalanırsa, nefes alma zorlukları ve zatürree de dahil olmak üzere komplikasyonları açısından daha yüksek risk altında olurlar.

    Yoğun bakım ünitelerinde obezite hastalarının yönetimi söz konusu olduğunda önemli zorluklar vardır. Entübasyonları fiziksel olarak daha zordur. Ayrıca obezitesi olan kişilerin taşınması daha zordur. Daha büyük hastalar için yaygın olarak bulunmayan ekipman için özel yataklara ve ekipmanlara ihtiyaç vardır.

    Tüm bu nedenlerle obezite grubu içindeki hastaların COVID-19’a yakalanmamak için evde kalmaları, kendilerini izole etmeleri, tüm hijyen kurallarına uymaları, düzenli olarak kullanmaları gereken ilaçları ihmal etmemeleri, sağlıklı beslenmeleri ve düzenli uyumaları çok önemlidir.

    İLGİLİ İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz