Diğer
    Ana SayfaKoronavirüsSessiz taşıyıcı nedir? Belirtisiz koronavirüs geçirmiş olabilir miyim?

    Sessiz taşıyıcı nedir? Belirtisiz koronavirüs geçirmiş olabilir miyim?

    -

    Koronavirüsten korunma yöntemlerini anlataran ve kafalardaki “belirtisiz koronavirüs geçirmiş olabilir miyim?” sorusuna açıklık getiren İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Hürkal, koronavirüs ile ilgili tüm detaylara, belirtisiz koronavirüs ve sessiz taşıyıcılığa değindi.

    Tüm tedbirlere rağmen, dünya genelinde COVID-19 nedeni ile hayatını kaybedenlerin sayısındaki artış devam etmektedir. Hastanelere başvuran kişilerde genellikle yüksek ateş, yorgunluk ve kuru öksürük belirtileri gözlenirken; burun tıkanıklığı, koku duyusu kaybı, boğaz ağrısı, kas ağrısı ve ishal de hastalığın diğer belirtileri olabilir. Çoğu hasta 3-7 gün içerisinde semptom (belirti) göstermektedir.

    SESSİZ TAŞIYICI NEDİR?

    Tüm COVID-19 vakalarının %80’den fazlasının herhangi bir semptom göstermeyen (asemptomatik) veya hafif atlatan hastalardır. Herhangi bir semptom göstermediği halde bir kişi COVID-19’u taşıyabilir ve bu kişilere sessiz taşıyıcı denmektedir ve hastalığı yayan esas kişiler bunlardır. Ve son yapılan araştırmalarda sessiz taşıyıcılıkta sürenin yaklaşık 19-21 güne kadar uzayabildiği saptanmıştır.

    Sessiz taşıyıcılık, belirti göstermemek demek, o yüzden bu durum muayene ile ya da kendinizi gözlemlemeniz ile anlaşılamaz. Ancak tarama amaçlı yapılan PCR testleri ile bu taşıyıcılar tespit edilebilir. Bu sebeple özellikle çok kişi teması olan riskli meslek gruplarının taranması önemlidir.

    Özellikle genç popülasyon da silik belirtiler ile seyreden bu hastalıkta, 4-6 hafta sonra bakılan güvenliği ve etkinliği doğrulanmış antikor testleri ile kimin bu hastalığı geçirip geçirmediği anlaşılabilir.

    - Advertisement -

    Hastalığı hafif ya da ağır geçiren herkes de antikor yanıtı oluşmuyor. Oluşan antikor yanıtların kişilerin hastalığın aktif (bulaştırıcı mı) mi ya da koruyucu bağışıklığın sağlandığı fazda mı olduğunu tespit edebiliyoruz. Ancak bu antikor yanıtlar uzun soluklu olmuyor, ve sıklıkla 3 aylık bir periyotta kaybolabiliyor.

    belirtisiz koronavirüs

     ÇEMBER DARALIYOR, NELER YAPMALIYIZ?

    Tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de salgın tırmanışa geçti. Bir yandan devam eden gündelik hayat, bir yanda okulların başlaması, işyerlerinin kalabalıklaşması, havaların soğuması ile başlayan kapalı alanların daha kalabalıklaşması  beraberinde endişe ve hastalığın da kontrolsüzleşmesine zemin yaratmakta. Hergün yeni bir tanıdık kişiden hastalık haberi almaya başladık. Peki ne yapmalıyız?

    Kural belli, mesafe, maske ve sık el yıkama, bu üçlüden ayrılmayacağız. Dengeli ve doğru beslenme, her türlü kronik hastalığımızın kontrol altında olduğuna emin olacağız.

    Sevdiğiniz ve iyi tanıdığınız bir kişiden size enfeksiyon bulaşmayacağının garantisi yok. Mümkün olduğunca sosyal program, kapalı alanlarda yapmamaya özen göstermeli; maskenin çıkartıldığı yemek-çay-kahve ortamlarının dar, havasız ve kalabalık ortamda yapılmamasına özen göstermelisiniz. Kalabalık işyerlerinde asansör kullanmamaya dikkat edin. Sık ellerinizi yıkayın ve uygun bir dezenfektan ile 2-3 saatte bir sık kullanılan bilgisayar aparatlarını ve çalışma masanızın üstünü silin.

    Herkes de aynı telaş başlıyor, şüpheli temas olunca, ben ne zaman test yaptırmalıyım? Temasın şekli ve süresi, kişilerin kendi ek hastalıkları ve yaşları ne zaman test yaptıracağınız belirler.

    Bu sebeple, şüpheli temasınız varsa, nasıl bir test yaptırmalısınız, ne zaman yaptırmalısınız ve ne zaman güvendesiniz, bunun kararını bir uzmanına danışarak öğrenmelisiniz; çünkü evrensel bir doğru yok, hele ki konumuz değişkenliğini sürdüren, bir kişide kalıcı bağışıklık yapmayan ve ikincil enfeksiyona yol açabilen bir virüs ise.

    İLGİLİ İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz