Diğer
    Ana SayfaSağlıkVajinal akıntı hastalık belirtisi midir? Neden olur?

    Vajinal akıntı hastalık belirtisi midir? Neden olur?

    -

    Vajinal akıntı hastalık belirtisi midir? Neden olur? Vajinal akıntı türlerı neler? Bu soruların yanıtlarını formsante arşivinden (2012) derledik. Vajinal akıntı her zaman bir hastalık belirtisi olmasa da bazen ihmal edilen bir akıntı ciddi hastalıkların ilerlemesine neden olabiliyor. Bu riskin önüne geçmek için akıntının bazı özelliklerine dikkat etmek gerekiyor. İşte size ipuçları…

    VAJİNAL AKINTI NEDEN OLUR?

    Peki, vajinal akıntı neden olur? Üreme çağındaki bir kadının vajinası, hormonların etkisiyle nemli oluyor ve bu ortam vajinanın doğal florasını koruyor, enfeksiyon oluşumunu engelliyor. Cinsel ilişki sırasında uyarılmanın etkisi ile vajinadaki salgı bezleri de bir miktar salgıyı vajinaya bırakarak cinsel ilişkinin ağrısız olmasını sağlıyor. Ancak bu doğal ortam, bazen fizyolojik etkiler, bazen enfeksiyonlar, bazen de altta yatan daha ciddi hastalıklar nedeniyle değişikliğe uğruyor ve günlük yaşamda biz kadınlara sıkıntılı anlar yaşatıyor.

    ADET ÖNCESİ VAJİNAL AKINTI NEDEN ARTAR? NORMAL Mİ?

    Adet öncesinde akıntı artabilir

    Kadın doğum polikliniklerine başvuran hastaların şikayetlerinde birinci sırayı vajinal akıntıların aldığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Alparslan Baksu, vajinal akıntı yakınmasında genellikle altta bir hastalık söz konusu iken, bazen de fizyolojik yani normal akıntıların da kadınların, hekimlere başvurmasına yol açtığını söylüyor. Doç. Dr. Baksu, “Adet döngüsünün belli dönemlerinde, şeffaf, kokusuz, herhangi bir yakınmaya yol açmayan akıntı doğaldır, bir hastalığa işaret etmez. Bu tür akıntılar hormonların etkisiyle oluşuyor ve kendiliğinden geçiyor. Bu durumda hekime başvurmaya gerek yoktur” diyor.

    VAJİNAL AKINTI BELİRTİLERİ

    En ciddi belirti: Kötü koku

    Vajinal akıntıda akla ilk enfeksiyon oluşturan mikroplar, daha sonra ise rahim, rahim ağzı ve yumurtalık kanallarının kanserleri geliyor. Akıntının rengi, kokusu ve yoğunluğu hastalığın nedeni hakkında yaklaşık bir bilgi verebiliyor. Akıntı ile birlikte kasık ağrısı ve ateş yüksekliğinin olması iç genital organlarda da enfeksiyon şüphesi uyandırıyor. Bu durumun derhal ciddi bir tedaviye başlanmasını gerektirdiğini belirten Doç. Dr. Alparslan Baksu, “Yine kanlı akıntının kötü kokulu olması rahim ağzı kanserini akla getirmeli çünkü kötü koku, dokuların harabiyeti nedeniyle ortaya çıkıyor. Kanlı akıntı ile birlikte alt karın ağrısının olması kadın organ kanserlerini işaret edebiliyor ve derhal uzman doktora başvurulması gerekiyor” diyor. Vajinal akıntının miktarı ise akıntının öneminde rol oynamıyor. Bazen tamamen normal bir akıntının miktarı fazla olup, kişiyi rahatsız edebiliyor.

    AKINTINIZI ANALİZ EDİN: VAJİNAL AKINTI TÜRLERİ

    Tricomonas Vaginalis enfeksiyonunda; yeşil-gri, köpüklü bir akıntı, şiddetli yanma ve kaşıntı…
    Gardnerella Vaginalis enfeksiyonunda; bozuk balık gibi kötü kokulu ve gri-beyaz renkli bir akıntı…
    Mantar enfeksiyonlarında; beyaz peynir parçaları şeklinde akıntı, yoğun yanma ve kaşıntı…
    Yumurtalık kanallarının kanserinde; et suyu renkli bir akıntı ve alt karın ağrısı…
    Rahim kanserinde; menopoz sonrası kanama veya adet dışı kanama…
    Rahim ağzı kanserinde ilişki sonrası kanama veya kanlı akıntı, ilerleyen dönemde kötü kokulu akıntı görülüyor.

    - Advertisement -

    Hamilelikte mantara dikkat!

    Hamilelik döneminde artan hormonal aktivite nedeniyle şeffaf ve kokusuz bir akıntı oluyor ve durum tedavi gerektirmiyor. Ancak bu dönemde mantar enfeksiyonlarının sıklığı da artıyor. Vajinada kaşıntı, yanma, beyaz peynir parçaları şeklinde akıntı, dış dudaklarda şişme ve kızarıklık olarak belirti veren mantar enfeksiyonunun ise tedavi edilmesi gerekiyor.

    Jinekolojik muayeneden kaçmayın

    Vajinal akıntının altında yatan nedeni bulmak için kullanılan tanı yöntemlerinin en başında jinekolojik muayene geldiğini belirten Doç. Dr. Alparslan Baksu, “Muayene ile enfeksiyonun nedeni hakkında çok önemli bilgiler elde edebiliriz. Vajinanın görüntüsünün yanı sıra akıntıdan alınan örnek de incelenerek tanı konuluyor. Tanı konulamayan hastalarda ise akıntı örneği alınarak kültür çalışmaları yapılabiliyor” diyor.

    Çift yönlü tedavi

    Vajinal akıntıya sebep olan ve en sık rastlanan hastalıkların tedavileri ise ağız yoluyla alınan antibiyotiklerin yanı sıra vajinal tabletlerle yapılıyor. Trikomonas Vaginalis enfeksiyonunda ağız yoluyla kullanılan antibiyotikler tedavinin temelini oluşturuyor. Bir hafta boyunca antibiyotiğin yanı sıra lokal etkili vajinal tablet şeklinde ilaçlar da verilebiliyor. Ağız yoluyla verilen antibiyotiğin aynısının eş tarafından da kullanılması gerekiyor. Gardnerella Vaginalis enfeksiyonunda yine antibiyotikler ve vajinal tablet tarzı ilaçlar bir hafta kullanılıyor. Mantar enfeksiyonunda ise eğer enfeksiyon sık tekrarlamıyorsa bir günlük ağızdan ilaç tedavisi ve vajinal tabletler yeterli olabiliyor. Eğer enfeksiyon sık tekrarlıyorsa tedavi bir haftaya kadar uzatılabiliyor.

    EŞ TEDAVİSİ NE ZAMAN?

    Bakteri ve mantarlarla oluşan akıntıların hepsinde kadınla birlikte eş tedavisi gerekmiyor. Örneğin tricomonas vaginalis enfeksiyonunda eş tedavisi de gerekirken, mantar enfeksiyonlarında genellikle eş tedavisine gerek duyulmuyor.

    VAJİNAL BAKIMIN PÜF NOKTALARI

    Doç. Dr. Alparslan Baksu, bazı kadınların temizlik amacıyla vajinalarının içerisini sabun gibi maddelerle temizleme ihtiyacı duyduklarını belirterek, “Bu kesinlikle yanlış, çünkü kullanılan temizlik maddeleri vajinanın doğal ortamını bozup, enfeksiyonların oluşumunu kolaylaştırıyor. Bu bölgenin dıştan temizliği vajina florasını bozmayan özel PH’a sahip hijyenik ürünlerle yapılmalı” diyor.

    Günlük ped önerilmiyor

    Enfeksiyon kaynaklı bir vajinal akıntı söz konusu ise, enfeksiyon geçinceye kadar günlük ped kullanılması, enfeksiyon geçtikten sonra da, vajinanın doğal ortamını sağlamak için bir hafta süreyle vajinal tabletler kullanılması öneriliyor. Flora düzenleyici vajinal tabletlerin, başka nedenlerle uzun antibiyotik kullanımı sonrasında da önerildiğini belirten Doç. Dr. Aksu, “Çünkü kadınlarda geniş spektrumlu uzun antibiyotik kullanımı vajinal florayı bozuyor. Bu da enfeksiyon riskini artırıyor” diyor. Doç. Dr. Baksu, enfeksiyona bağlı akıntısı olmayan sağlıklı kadınlara günlük ped kullanımını önermediklerini de belirtiyor.

    Yaprak Çetinkaya (Formsanté Dergisi Ocak 2012 Sayısı)

    BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz