Formsanté

Yaz aylarında büyük tehlike: En yaygın mantar enfeksiyonları!

Yaz aylarında, sıcaklık ve nemin artmasıyla birlikte mantar enfeksiyonlarının görülme sıklığı da artar. Bununla birlikte özellikle havuz ve deniz kenarında ıslak mayo ile ortak ıslak alanları kullanmak gibi birçok neden mantar enfeksiyonlarında artışa neden olabilmektedir.

Mantar enfeksiyonlarının çeşitli nedenleri ve risk faktörleri vardır:

EN YAYGIN MANTAR ENFEKSİYONLARININ BELİRTİLERİ

Mantar enfeksiyonlarının belirtileri, enfeksiyonun bulunduğu bölgeye ve türüne göre değişiklik gösterebilmektedir. En yaygın mantar enfeksiyonları belirtilerini şöyle sıralamak mümkün:

Bu belirtiler mantar enfeksiyonunun türüne ve ciddiyetine bağlı olarak değişebilir. Önemli olan zamanında ve doğru tanıdır. Tedavi edilmediği takdirde, mantar enfeksiyonları yayılabilir ve daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Yaz aylarında en sık karşılaşılan mantarlar da farklılaşabilmektedir:

Tinea Versicolor; En sık görülen mantarlara bakıldığında ise genellikle sırt, göğüs ve omuzlarda beyaz veya kahverengi lekeler şeklinde ortaya çıkan ve Tinea Versicolor adı verilen tür ilk sıralarda yer alır. Özellikle genç yetişkinlerde yaygın görülen bu tür terlemeyle birlikte daha belirgin hale gelir. Bu tür diğer deri mantarlarından farklı olarak , bulaşıcı değildir. Yaklaşık 2 hafta süren losyon ve krem tedavisinden de dahi derinin renginin normale dönmesi aylar sürebilir.

Ayak Mantarı; En sık olarak Ayak tabanı ve ayak yanlarında beyaz renkli kabuklanma, kalınlaşma, çatlak görünümle kendini gösterir. Diğer bir sıklıkla görülen bölge ise 4.-5. ayak parmak aralarıdır burada beyaz renkli soyulmalarla kendini gösterir.

AYAK MANTARININ NEDENLERİ

Ayak mantarı enfeksiyonları bulaşıcıdır; Bulaşma doğrudan insandan insana sürtünme yoluyla olabileceği gibi terlik, çorap, ayakkabı, havlu gibi eşyaların ortak kullanılmasıyla veya banyo, plaj, hamam soyunma odaları, spor salonları gibi ortak kullanım alanlarında çıplak ayak gezmekle bulaşabilir. Ayak tırnaklara bulaşma ise daha çok tırnak makası, törpü gibi eşyaların ortak kullanımı ile gerçekleşir.

Hastalık şiddetine göre topikal yani sürülecek krem veya cila gibi ilaçlarla veya ağızdan alınan tabletlerle tedavi başlanır.

mantar enfeksiyonları

YAZ AYLARINDA CİLT MANTARLARINDAN KORUNMAK İÇİN:

  1. Kişisel Hijyene Dikkat Edin
  1. Giyiminize Dikkat Edin
  1. Ortak Kullanım Alanlarında Dikkatli Olun
  1. Cildinizi Nemli Kalmaktan Koruyun
  1. Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirin
  1. Dikkatli İzleme ve Erken Müdahale
  1. Doğru Ayakkabı Seçimi ve Kullanımı

Ayşegül Uyanık Örnekal

Exit mobile version