Diğer
    Ana SayfaSağlıkÇocuklarda lenfoma nedir? Lenfoma hastalığı belirtileri ve tedavisi

    Çocuklarda lenfoma nedir? Lenfoma hastalığı belirtileri ve tedavisi

    -

    Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Müge Gökçe, lenfoma hastalığıyla ilgili merak edilenleri sizler için anlattı. Peki, lenfoma nedir? Lenfoma hastalığının belirtileri nelerdir? Lenfoma tedavi yöntemleri nelerdir? Ve tedavi süresi ne kadar sürer? Gelin tüm detaylarına birlikte bakalım…

    LENFOMA NEDİR?

    Çocukluk çağında lösemi ve beyin tümörlerinden sonra en sık görülen kanser tipi lenfomalardır. Hodgkin ve Hodgkin dışı lenfoma olmak üzere iki gruba ayrılır. Lenf bezlerinde yer alan lenfositlerden köken alan bir kanserdir. Tüm çocukluk çağı kanserlerinin yaklaşık %15-20’sini oluşturur. En sık 5-10 yaşları arasında görülmektedir. Erkek çocuklarda görülme sıklığı daha fazladır.

    Genel olarak nedeni bilinmese de; radyoterapi ve kemoterapi alan hastalarda, bağışıklık sistemi hastalıklarında ve organ nakli olmuş olan çocuklarda daha sık görülmektedir. Halk arasında ‘öpücük hastalığı’ olarak da bilinen EBV enfeksiyonu geçirmiş çocuklarda görülme sıklığı artmıştır.

    LENFOMANIN BELİRTİLERİ NELERDİR?

    Lenf bezlerindeki şişlik genellikle ilk bulgudur. Boyun, koltuk altı veya kasık bölgesindeki bezelerde şişlik, ateş, kilo kaybı, kemik ağrıları ve gece terlemeleri olan çocuklarda lenfomadan şüphelenilmelidir. Muayenede karaciğer ve dalak büyüklüğü saptanabilir. Bu bulgular tüberküloz ya da bazı viral hastalıklarda da görülebileceğinden kesin tanı biyopsi ile konulmalıdır. Zaman zaman cilt tutulumu olabilir. Göğüs boşluğu veya karın boşluğunda sıvı toplanabilir.

    Unutulmamalıdır ki her lenf bezi büyümesi lenfoma değildir. Kesin tanı boyun ya da koltuk altından lenf bezi çıkarılarak doğrulanmalıdır. İğne ile biyopsi yapmak yanıltıcı olabilir. Yine cilt tutulumu varsa ciltten biyopsi alınabilir.

    - Advertisement -

    LENFOMA TEDAVİSİNDE ERKEN TANI

    Lenfoma tedavisinde erken tanı çok önemlidir. Başarı oranını etkilemektedir.

    Lenfoma tedavisi bu konuda uzman Çocuk Hematoloji & Onkoloji uzmanları tarafından yapılmalıdır.

    Tedavisinin temel taşı çoklu ilaçtan oluşan kemoterapi kürleridir. Bazı vakalarda radyoterapi de tedaviye eklenebilmektedir.

    Nüks olan ya da çok yüksek riskli hastalarda kemik iliği nakli bir tedavi seçeneği olabilir.

    LENFOMA TEDAVİ SÜRESİ

    Tedavi süresi 6 ay ile 2 yıl arasında değişebilmektedir. Kemoterapiye bağlı saç dökülmesi, bulantı-kusma gibi şikayetler oldukça sıktır. Bu süreçte hem hastanın hem de ailenin psikolojik açıdan da desteklenmesi önemlidir.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz