Diğer
    Ana SayfaHaberSiyah maskeler koronavirüse karşı korur mu?

    Siyah maskeler koronavirüse karşı korur mu?

    -

    Tüm dünyada Koronavirüs’e karşı ortak bir mücadele sürüyor. Bu mücadelenin en etkili yöntemlerinden biri bireysel hijyene önem vermek. Alınan önlemler arasında en çok konuşulan virüsün ağzımızdan, burnumuzdan girişini ve çıkışını engellemek için maske kullanımı. Doktorlar ve sağlık çalışanları genellikle cerrahi maskeleri tercih ederler. Peki, sokakta hızla yayılan nano teknoloji ürünü olduğu iddia edilen siyah maskeler ne kadar etkili? Siyah maskeler koronavirüse karşı korur mu? Uzmanlar ne diyor?

    Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hüsnü Pullukçu, yıkanabilir olduğu gerekçesiyle çok sayıda kişinin kullandığı siyah maskelerin koruyucu olmadığını söylüyor. Pullukçu, “Siyah maskeler ancak cerrahi maskenin üzerine süs olarak takılabilir. Bu maskeler korunmak için uygun değil” diyor.

    PROF. DR. MEHMET CEYHAN SİYAH MASKE İÇİN NE DİYOR?

    Peki, Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof.Dr. Mehmet Ceyhan maske konusunda neler söylüyor. Bu konuda Sabah’a konuşan Prof. Dr. Ceyhan hiçbir maskenin gün boyu kullanılamayacağını söylüyor.

    Ceyhan, “N-95 olarak tanımlanan maskeler virüslere karşı yüzde 95 oranında etkili. Cerrahi maskelerde bu oran yüzde 30’dur. Nano Teknoloji, yıkanabilir maske şeklinde satılan siyah maskeler ile ilgili elimizde hiçbir veri yok” dedi. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’ın açıklamaları şöyle:

    • Hasta biri cerrahi maske kullandığında bulaştırma oranı yüzde 95 düşer.
    • (Sokaklarda sık görülen siyah maske) Bu maskelerle ilgili elimizde hiçbir veri yok. Hiçbir maske, 2 saatten fazla takılamaz. 2 saatten sonra nefesteki buhar artar ve maskelerdeki mikroskobik yapı bozulur.
    • Maskeyi uzun süreli olarak kullandığında karşındakinde virüs varsa maskede birikir. Bu durumda maske koruma özelliği bir yana, daha riskli bir hale gelir. Hele bir de maskeyi çantaya koyup tekrar kullanırsanız daha büyük sorun. O maskeyi ellediğinizde maskeye mikrop ve virüs bulaşabilir.
    • Bakın bu siyah maskeleri Nano Teknoloji diye satıyorlar. Böyle bir şey yok. Bunların poşetlerinde Nano Teknoloji yazısı var. Ancak bu üretim şekli ve dizayn olarak Nano Teknoloji anlamına geliyor. Aslında içinde kullanılan malzeme bildiğimiz sünger. Kaldı ki öyle Nano Teknoloji diye tespit edilmiş bir maske yöntemi de yok.

    MARKETTEN GELİNCE ÇÖPE ATIN

    • Markete ya da pazara gideceksiniz. Hiçbir maskeniz kalmadıysa, ağzınızı ve burnunuzu bir kumaş ile kapatın. Bu siyah maskeden varsa elinizde o zaman takın. Nitekim, takmak, takmamaktan iyidir. Ama marketten gelir gelmez hemen bu maskeden ya da kumaştan kurtulun. Maskeleri ağzı kapalı çöplere atmaya özen gösterin. Ağzı kapalı çöp yoksa, bir poşetin içine koyup atın.
    • Biz Covid-19 vakalarını muayene ederken, onlardan sıvı örnekleri alırken önce N-95 maske, üstüne cerrahi maske, onun üstüne de yüz maskesi takıyoruz. Bu virüsün sıçramasına karşı bir bariyer önlemi görüyor.
    • Marketlerde, sebze ve meyve reyonlarında işe yarayabilir. Ancak yüz maskesi, cerrahi maske takılmadan hiçbir anlam ifade etmiyor. Sonuçta etrafı açık bir aparattan bahsediyoruz. Cerrahi maskenin üzerine takılırsa oldukça faydalı olur. Sebze ve meyve seçerken herhangi bir hapşırma ya da öksürmede virüs meyve ya da sebzeye sıçramaz.

    DEVLETİN DAĞITACAĞI MASKE YETERLİ OLUR

    Devletin ücretsiz dağıtacağı cerrahi maskeleri herkesin takması virüsün bulaşma riskini yüzde 98.5 düşürür. Bu maskeleri kullanmak yeterlidir. N-95 maskeleri bizler sadece muayenede kullanıyoruz. Bu maskelere yarım saat sonra insanı nefessiz bırakır. Cerrahi maskeler bu konuda kullanıp atılması açısından çok daha faydalı

    - Advertisement -

    MASKE NEDİR? KAÇ ÇEŞİT MASKE VARDIR?

    Maskeler insanları, kimyasal ve biyolojik yapıların hava yoluyla gelen toz parçacıkları ve partiküllerine karşı koruma sağlayan bir araçtır.

    Maskeler iki türe ayrılır:

    • Cerrahi (tıbbi) maskeler
    • Solunum sistemi koruyucu maskeler

    Cerrahi maskeler, sağlık çalışanlarının cerrahi müdahaleler sırasında kendilerinden hastalara ya da hastalardan kendilerine bulaşmasını engellemek amacıyla kullandığı koruyucu ekipmanlar arasında yer alıyor. Solunum sistemi koruyucu maskelerin kullanım alanını ise sağlık sektörünün yanı sıra diğer alanlarda da iş güvenliğini sağlamak oluşturuyor. FFP sınıflandırmasına sahip toz maskeleri ile N koduna sahip koruyucu maskeler de bu kategori de yer alıyor.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz